Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Odchod českých učiteľov z pohľadu denníka Slovák

Dátum: Rubrika: Z histórie školstva

Koniec tridsiatych rokov 20. storočia priniesol zásadné politické zmeny na mape strednej Európy. Oklieštenie Československa po prijatí Mníchovskej dohody znamenalo aj krach československej myšlienky o demokracii. Na scénu sa začali drať zástancovia autoritatívnych predstáv o usporiadaní spoločnosti. Svoje myšlienky chceli realizovať aj v školstve.

Vznik Československa v roku 1918 predstavoval v mnohých smeroch zásadné zmeny. Školstvo nebolo výnimkou. Rolu tu zohrávalo viacero faktorov. Nový štát potreboval lojálnych učiteľov a pedagogických zamestnancov, ktorí by v dostatočnej miere ovládali slovenčinu alebo češtinu. Vzhľadom na predchádzajúcu maďarizáciu bolo však slovenských učiteľov málo a na udržanie školského systému by nestačili. Nová štátna moc sa pokúsila neutešenú situáciu riešiť príchodom učiteľov z Čiech a Moravy. Okrem pedagógov po roku 1918 na Slovensko prišli aj ďalšie zložky štátnych úradníkov a zamestnancov (úradníci, četníci, vojaci a pod.). V školstve príchod českých pedagógov priniesol vzostup kultúrnej úrovne obyvateľstva.

O niekoľko rokov sa však podiel Slovákov a Čechov v školstve začal meniť. Podľa údajov, ktoré si v roku 1930 nechala spracovať kancelária československého prezidenta, pracovalo v školstve na Slovensku 15 840 osôb s pôvodom na Slovensku a 4 030 osôb s pôvodom v Čechách a na Morave.[1] Napriek tomu, že Slováci v školstve, ale aj ďalších sektoroch štátu na Slovensku dominovali[2], rástli komplikácie pri zamestnávaní slovenských príslušníkov inteligencie vychovaných už v novom štáte. S vypuknutím hospodárskej krízy sa táto okolnosť stala výhodnou pre predstaviteľov najvýznamnejšej politickej strany na Slovensku, Hlinkovej slovenskej ľudovej strany (ďalej len „HSĽS“). Títo predstavitelia kombinovali objektívne dôvody nezamestnanosti s útokmi proti Čechom, ktorí boli považovaní za predstaviteľov liberálnejšej časti obyvateľstva. Toto sa najvýraznejšie prejavovalo v hlavnom tlačovom orgáne HSĽS, denníku Slovák.[3]

Situácia sa začala meniť od 6. októbra 1938 po vyhlásení autonómie Slovenska, ktorá nadväzovala na Mníchovskú dohodu. Tlač sa začala hromadiť vyhláseniami ako „Slovensko Slovákom!”.[4] Otázka presunu českých zamestnancov bola začiatkom októbra jednou z tém rokovania českých a slovenských politikov. Dňa 7. októbra zaujal pozíciu autonómneho ministra školstva a národnej osvety Matúš Černák (HSĽS), ktorý žiadal okamžite prepustiť všetkých českých učiteľov a profesorov a nahradiť ich Slovákmi.

Černákova požiadavka sa začala plniť v novembri a denník Slovák o tomto dianí pravidelne informoval.[5] Už 10. novembra 1938 v článku „Uvoľnia sa vedúce miesta pre Slovákov!” autor opisuje, ako Matúš Černák uvoľnil zo Slovenska niekoľko českých

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály