Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Didaktika 5/2024

5/2024

Kvalitná cudzojazyčná výučba cez optiku žiakov a rodičov

prof. PaedDr. Dana Hánesová, PhD.

V čom spočíva kvalitná cudzojazyčná výučba na primárnom stupni škôl? Pozrime sa na skúsenosti žiakov s učením sa cudzích jazykov a požiadavky ich rodičov na kvalitu tejto výučby. Spätné väzby žiako...

Rozvoj reziliencie v školskom prostredí

Mgr. Martina Sajková

Príspevok sa zaoberá témou reziliencie, resp. psychickej odolnosti z pohľadu pôsobenia pedagogických a odborných zamestnancov na žiakov a popisuje jej základné charakteristiky. Zdôvodňuje, prečo je...

Obsah vydania

Rastové myslenie

Vydáva

Vydáva Wolters Kluwer SR s. r. o., Mlynské nivy 48, 821 09 Bratislava, IČO: 31348262, tel.: (02) 58 10 20 10, office@wolterskluwer.sk.
Odborný redaktor: Ing. Marcela Kečkéšová, e-mail: marcela.keckesova@wolterskluwer.com
Šéfredaktor: PaedDr. Dušana Bieleszová, e-mail: dusana.bieleszova@wolterskluwer.com
Odborný garant: prof. PhDr. Erich Petlák, CSc.
Adresa redakcie: Wolters Kluwer SR s. r. o., Mlynské nivy 48, 821 09 Bratislava, tel.: (02) 58 10 20 10, www.wolterskluwer.sk.
Inzercia, predplatné a distribúcia: Ing. Andrea Fazekašová Medovarská, tel.: (02) 58 10 20 31, casopisy@wolterskluwer.sk.
Grafická úprava: Forma, s. r. o., Bratislava. Tlač: SOŠ polygrafická, Bratislava, www.polygraficka.sk.
Nevyžiadané príspevky nevraciame. Pretlač a akékoľvek šírenie obsahu je povolené len s výslovným písomným súhlasom vydavateľa. Za správnosť údajov uvedených v článkoch zodpovedajú ich autori. Časopis je aj na direktor.sk.
ISSN 1339-925X. Ročné predplatné 90,00 € vrátane DPH, poštovného a balného. Cena jedného výtlačku 15,00 € vrátane DPH, poštovného a balného. Predplatné sa automaticky predlžuje o ďalší rok, ak odber nie je najneskôr v novembri písomne zrušený. EV 5869/19. Periodicita vydávania: dvojmesačník. Zadané do tlače: 25. 9. 2024
© Wolters Kluwer SR s. r. o. ISSN 1338-2845

Editoriál

Rastové myslenie

Svet vzdelávania sa neustále mení a prispôsobiť sa týmto zmenám je kľúčové pre úspech našich škôl. Rastové myslenie je jedným z nástrojov, ktoré môžu náš pedagogický tím posunúť na novú úroveň spolupráce, inovácie a adaptability. Predstavte si tím, kde otvorený dialóg a rešpekt k názorom iných sú na dennom poriadku, kde flexibilita a schopnosť prijímať informácie sú samozrejmosťou, a kde sa každý člen cíti podporovaný a motivovaný k osobnému aj profesionálnemu rastu. Je evidentné, že rastové myslenie je nevyhnutné pre úspešnú prácu pedagogického kolektívu. Táto filozofia nielenže podporuje konštruktívnu spoluprácu a efektívnu výmenu informácií, ale tiež pomáha v prijímaní a prispôsobovaní sa zmenám a novým výzvam, ktoré nás v novom školskom roku čakajú. Autori príspevkov v časopise Didaktika vám v tom budú nápomocní. V 5. čísle ponúkajú ďalšie zaujímavé témy.

Príprava budúcich učiteľov sa musí inovovať . Erich Petlák v článku o projektovom vyučovaní nadväzuje na tému blokového vyučovania (Didaktika č. 4/2024).

Pôsobenie sociálneho pedagóga v školách je špecifické, determinované viacerými faktormi. Sociálny pedagóg výber metód a foriem práce prispôsobuje špecifikám cieľovej skupiny. Miriam Niklová sa v príspevku venuje téme sociálno-pedagogickej diagnostiky v práci sociálneho pedagóga v školskom prostredí.

O kvalitnej cudzojazyčnej výučbe cez optiku žiakov a rodičov píše Dana Hanesová.

Soňa Koreňová sa venovala zručnostiam zdravej komunikácie, predovšetkým s ohľadom na vzťah pedagógov s rodičmi.  

Pokračovanie...

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk