Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Neplánované tehotenstvá dospievajúcich dievčat

Dátum: Rubrika: Výskum, prieskum, spätná väzba

V štúdii sme sa zamerali na riziká spojené s neplánovaným tehotenstvom u dospievajúcich dievčat. Pomocou štruktúrovaných rozhovorov sme skúmali ich subjektívne vnímanie, ekonomické, vzdelanostné, sociálne, zdravotné a emocionálne dôsledky. Výsledky ukazujú spoločné znaky s inými štúdiami, čo podrobnejšie diskutujeme v článku.

Komunikácia medzi tínedžermi a dospelými často vykazuje nedostatky, ktoré vyplývajú z obojstranného nepochopenia. Riziká hrajú významnú úlohu v osobnom, spoločenskom aj profesionálnom živote. Ich zvládanie si vyžaduje správne hodnotenie, rozhodnosť a prijatie zodpovednosti za vlastné činy zo strany adolescentov. Rodinná výchova sa snaží poukázať na rizikové faktory, avšak adolescenti často nadobúdajú tieto skúsenosti vlastným prežitím, pričom rady rodičov považujú za moralizovanie. Naša štúdia sa zameriava na riziká spojené s neplánovaným tehotenstvom u dospievajúcich dievčat.

Svetová zdravotnícka organizácia definuje adolescentov ako osoby vo veku 10 až 18 rokov (WHO, 2022). Obdobie plnoletosti je vymedzené podľa § 8 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: „Plnoletosť sa nadobúda dovŕšením osemnásteho roku. Pred dosiahnutím tohto veku sa plnoletosť nadobúda len uzavretím manželstva. Takto nadobudnutá plnoletosť sa nestráca ani zánikom manželstva, ani vyhlásením manželstva za neplatné“. Každá osoba do dovŕšenia plnoletosti je považovaná za dieťa. Z toho vyplýva, že aj na dievčatá, ktoré otehotneli pred dovŕšením plnoletosti sa právne a spoločensky nazerá ako na deti. Problematika adolescentného rodičovstva má aj trestnoprávny rozmer.

Ten je upravený v zákone č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov (ďalej len „Trestný zákon“). Trestné činy sexuálneho násilia a zneužívania zahrnuté v § 200 až § 203 určujú trestnú zodpovednosť pre páchateľov, ktorí vykonajú súlož alebo sexuálne zneužijú osobu mladšiu ako 15 rokov, nútia osobu mladšiu ako 18 rokov k mimomanželskej súloži, prípadne vykonajú súlož s rodinným príslušníkom. Tieto trestné činy zahŕňajú aj delikty týkajúce sa pornografie či prostitúcie podľa § 132, ako aj obchodovanie s ľuďmi či sexuálne vykorisťovanie podľa § 179 Trestného zákona.

Súčasný stav riešenia skúmanej problematiky

Globálne zostáva tehotenstvo mladistvých a maloletých dievčat, tínedžeriek problémom verejného zdravia. V celosvetovom meradle ročne porodí šestnásť miliónov dievčat počas dospievania, pričom odhadom tri milióny podstúpia nebezpečné potraty. Tehotenstvo dospievajúcich je celosvetový fenomén s jasne známymi príčinami a vážnymi zdravotnými, sociálnymi a ekonomickými dôsledkami. Sobáše detí a sexuálne zneužívanie detí vystavujú dievčatá zvýšenému riziku otehotnenia.

Príčiny predčasného otehotnenia:

  • Pohŕdanie okolia – adolescenti sa obávajú posmechu a odmietnutia zo strany svojich rovesníkov, preto považujú sex za prostriedok, ktorý ich robí populárnymi, avšak zároveň nie sú pripravení na intímny vzťah a jeho následky.
  • Rodinné prostredie – časovo zaneprázdnení rodičia môžu nedostatočne poskytovať rady a podporu svojim deťom. V niektorých rodinách sú témy týkajúce sa sexuality často tabuizované, čo môže viesť k nedostatku dôvery dieťaťa k rodičom. V rodinách, kde chýba rodinné zázemie a mužský vzor, majú dievčatá väčšiu pravdepodobnosť otehotnieť v mladom veku.
  • Idealizovanie tehotenstva – mladí si ho predstavujú ako niečo krásne, čo dokáže spojiť dvoch ľudí na celý život.
  • Nedostatok sexuálneho vzdelania zvyšuje riziko nechceného rodičovstva v mladom veku. Mnohí nemajú dostatočné chápanie emocionálnych a biologických aspektov súvisiacich so sexom a svoje vedomosti o intímnom živote získavajú iba z médií.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk