Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Rastové myslenie

Dátum: Rubrika: Editoriál

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Svet vzdelávania sa neustále mení a prispôsobiť sa týmto zmenám je kľúčové pre úspech našich škôl. Rastové myslenie je jedným z nástrojov, ktoré môžu náš pedagogický tím posunúť na novú úroveň spolupráce, inovácie a adaptability. Predstavte si tím, kde otvorený dialóg a rešpekt k názorom iných sú na dennom poriadku, kde flexibilita a schopnosť prijímať nové informácie sú samozrejmosťou, a kde sa každý člen cíti podporovaný a motivovaný k osobnému aj profesionálnemu rastu. Je evidentné, že rastové myslenie je nevyhnutné pre úspešnú prácu pedagogického kolektívu. Táto filozofia nielenže podporuje konštruktívnu spoluprácu a efektívnu výmenu informácií, ale tiež pomáha v prijímaní a prispôsobovaní sa zmenám a novým výzvam, ktoré nás v novom školskom roku čakajú. Autori príspevkov v časopise Didaktika vám v tom budú nápomocní. V 5. čísle ponúkajú ďalšie zaujímavé témy.

Príprava budúcich učiteľov sa musí inovovať a prispôsobiť novej realite. Erich Petlák v článku o projektovom vyučovaní nadväzuje na tému blokového vyučovania uverejnenú v Didaktike č. 4/2024.

Pôsobenie sociálneho pedagóga na rôznych typoch škôl je špecifické, determinované viacerými faktormi. Sociálny pedagóg výber metód a foriem práce prispôsobuje špecifikám cieľovej skupiny. Miriam Niklová sa v príspevku venuje téme sociálno-pedagogickej diagnostiky v práci sociálneho pedagóga v školskom prostredí.

Štátny vzdelávací program pre základné vzdelávanie (2023) v rámci jazykovej a komunikačnej gramotnosti zdôrazňuje vytváranie pozitívneho vzťahu žiakov k jazyku a k učeniu sa jazykov. O kvalitnej cudzojazyčnej výučbe cez optiku žiakov a rodičov píše Dana Hanesová.

Soňa Koreňová sa v príspevku s názvom „Tréning zručností podporujúcich efektívnu komunikáciu“ venovala zručnostiam pre zdravú komunikáciu, predovšetkým s ohľadom na vzťah pedagógov s rodičmi.

Zdenka Matulová Juríková sa vo svojom článku zaoberá činnosťou vedúceho pedagogického zamestnanca na pozícii vedúci vychovávateľ. Opisuje, ako je definovaná činnosť vedúceho pedagogického zamestnanca z hľadiska legislatívy a ďalej sa venuje kompetenčnému profilu vedúceho vychovávateľa.

Miroslava Kolegová sa v článku venuje stratégiám rozvoja motivácie žiakov zo sociálne znevýhodňujúceho prostredia na primárnom stupni vzdelávania.

Témou reziliencie, resp. psychickej odolnosti z pohľadu pôsobenia pedagogických a odborných zamestnancov na žiakov sa zaoberá Martina Sajková. V článku uvádza príklady zážitkových aktivít z dobrej praxe, prostredníctvom ktorých sa dá psychická odolnosť efektívne rozvíjať a posilňovať.

V oblasti prevencie dospievajúcich matiek zohráva kľúčovú úlohu primárna prevencia. Jej hlavnou úlohou je predovšetkým informovať mladistvých o otázkach spojených so sexuálnym životom. Katarína Vanková sa v štúdii zamerala na neplánované tehotenstvá dospievajúcich dievčat.

Pomôcť prekonávať náročnejšie obdobia nám umožňuje rastové myslenie. Rastové myslenie je základom pre úspešný rozvoj každého pedagogického tímu. Členovia tímu s rastovým myslením sú pripravení hľadať kreatívne riešenia, uvažovať nad rámec zaužívaných postupov a neustále prichádzať s novými nápadmi, ktoré pozdvihnú úroveň vzdelávania na vašej škole. Takýto prístup nielen zlepšuje kvalitu vzdelávania, ale tiež vytvára dynamické prostredie. Zavedením tejto filozofie môžeme zlepšiť schopnosť prispôsobovať sa zmenám a prijímať nové výzvy v školskom roku. Snažme sa spolupracovať, inovovať a podporovať jeden druhého, aby sme dosiahli osobný aj profesionálny rast.

/redakcia/



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk