Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Vedúci vychovávateľ

Dátum: Rubrika: Legislatíva

V príspevku sa venujeme činnosti vedúceho pedagogického zamestnanca na pozícii vedúci vychovávateľ. Pripomenieme, ako činnosť vedúceho pedagogického zamestnanca definuje zákon č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch. Priblížime kompetenčný profil vedúceho vychovávateľa podľa Pokynu ministra č. 39/2017, ktorým sa vydávajú profesijné štandardy pre jednotlivé kategórie a podkategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov škôl a školských zariadení.

Vedúcimi pedagogickými zamestnancami sú riaditeľ, zástupca riaditeľa, hlavný majster odbornej výchovy a vedúci vychovávateľ. Medzi vedúcich odborných zamestnancov patria riaditeľ, zástupca riaditeľa a vedúci odborného útvaru.

Činnosť vedúceho pedagogického zamestnanca

Podľa § 39 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z. činnosť vedúceho pedagogického zamestnanca a činnosť vedúceho odborného zamestnanca môže vykonávať ten, kto spĺňa:

  1. kvalifikačné predpoklady na výkon pracovnej činnosti v príslušnej kategórii a v podkategórii pedagogického zamestnanca alebo v príslušnej kategórii odborného zamestnanca,
  2. podmienky zaradenia do kariérového stupňa samostatný pedagogický zamestnanec alebo samostatný odborný zamestnanec a
  3. podmienky získania profesijných kompetencií potrebných na výkon činnosti vedúceho pedagogického zamestnanca alebo vedúceho odborného zamestnanca.

V prípade policajnej školy môže funkciu vedúceho pedagogického zamestnanca vykonávať pedagogický zamestnanec, ktorý spĺňa požadované predpoklady alebo má odbornú prax v súlade s osobitným predpisom minimálne desať rokov.

Kompetenčný profil vedúceho vychovávateľa

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky vydáva profesijne štandardy v nadväznosti na stupeň vzdelania pre jednotlivé kategórie, podkategórie, kariérové stupne a kariérové pozície. V Pokyne ministra č. 39/2017, ktorým sa vydávajú profesijné štandardy pre jednotlivé kategórie a podkategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov škôl a školských zariadení je uvedený kompetenčný profil vedúceho vychovávateľa v Prílohe č. 36. V príspevku sa venujeme kompetenčnému profilu vedúceho pedagogického zamestnanca, konkrétne vedúceho vychovávateľa.

Tab.: Kompetenčný profil, zdroj: Pokyn ministra č. 39/2017 Z. z., Príloha č. 36

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk