Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Rozvoj reziliencie v školskom prostredí

Dátum: Rubrika: Reflexie, návrhy, odporúčania

Príspevok sa zaoberá témou reziliencie, resp. psychickej odolnosti z pohľadu pôsobenia pedagogických a odborných zamestnancov na žiakov a popisuje jej základné charakteristiky. Zdôvodňuje, prečo je rozvoj tejto zručnosti kľúčový pre plnohodnotnú mentálnu výbavu detí a dospievajúcich a prináša niekoľko pohľadov na to, ako rozvíjať ich psychickú odolnosť v prostredí školy. Článok uvádza príklady zážitkových aktivít z dobrej praxe, prostredníctvom ktorých sa dá psychická odolnosť efektívne rozvíjať a posilňovať.

Reziliencia ako kľúčová životná zručnosť

V súčasnosti sa v školskom prostredí čoraz častejšie stretávame s pojmom psychická odolnosť či reziliencia a v tejto súvislosti i s témami zaoberajúcimi sa jej rozvojom. Je všeobecne známe, že psychická odolnosť je jedna z kľúčových životných zručností nevyhnutná k plnohodnotnej mentálnej výbave detí a dospievajúcich. Tá sa odporúča rozvíjať už od ich raného veku.

Čo si možno predstaviť pod pojmom reziliencia a ako ju uchopiť tak, aby bola u detí prijatá s pochopením?

Psychická odolnosť nám umožňuje zvládať náročnejšie životné situácie či výzvy a adekvátne na ne reagovať, prispôsobiť sa zmene, čeliť nepriazni osudu alebo dokonca významným zdrojom stresu. Rezilienciu tiež charakterizuje schopnosť postaviť sa za seba, strážiť si svoje hranice, resp. umožniť vlastnej zraniteľnosti, aby sa stala naším zdrojom a silou.

Základná charakteristika a význam pojmu reziliencia: psychická odolnosť a húževnatosť, pružnosť, práca s vlastnou emóciou, schopnosť vyjadriť svoje city a emócie, schopnosť adaptovať sa na zmenu, poznať svoje silné a slabé stránky, poznať svoje potreby, schopnosť riešiť problémy a výzvy, poznať svoje zdroje, ktoré nám dokážu pomôcť pri zvládaní takýchto situácií, rešpekt voči sebe a iným, dokázať požiadať o pomoc a prijať ju.

Ako rozvíjať rezilienciu detí v školskom prostredí?

Záťažové situácie pre žiaka môžu vzniknúť napríklad zmenou školy, ročníka či triedy, adaptáciou na nové prostredie a spolužiakov, šikanovaním zo strany spolužiakov, ale aj zažívaním náročných situácií doma, a tie následne môžu ovplyvňovať prežívanie dieťaťa a jeho prosperovanie v škole. My dospelí máme tendenciu si detstvo idealizovať ako bezstarostný čas, avšak detstvo samo osebe neponúka žiadny ochranný štít proti emocionálnym zraneniam a výzvam, ktorým mnohé deti čelia. No práve vďaka rozvoju a posilňovaniu reziliencie umožňujeme deťom lepšie mentálne prosperovať aj v období prežívania náročnejších životných situácií.

Dobrou správou je, že zručnostiam psychickej odolnosti sa dá naučiť. S deťmi dokážeme rozvíjať schopnosť reagovať na záťažové situácie už od raného veku.

Príklad: Dokážeme spoločne s nimi precvičovať schopnosť flexibilne reagovať na zmenu, hľadať alternatívne riešenia problémov v rôznych modelových situáciách, ale i v bežnom živote počas dňa, diskutovať o viacerých možnostiach voľby (o tom, čo sa dá robiť vtedy, ak nám niečo nevyjde tak, ako sme si predstavovali), komunikovať tak, aby boli flexibilne nastavené primerane veku im vysvetliť, že svet nekončí tým, keď niečo nevyjde, príp. keď nemáme na niečo predpoklady alebo možnosti, navigovať deti tak, aby si dokázali rozkúskovať väčšie ciele na menšie, dosiahnuteľné ciele, hľadať alternatívne riešenia, vedieme s deťmi dialóg.

Prostredníctvom posilňovania psychickej odolnosti u detí zároveň podporujeme objavovanie nových spôsobov, ako premýšľa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk