Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Výsledky mimoriadneho cieleného štátneho zdravotného dozoru

Dátum: Rubrika: Hygiena a zdravotníctvo

V súvislosti s plnením úloh „Programového vyhlásenia vlády SR“ v zmysle zefektívnenia cieleného štátneho zdravotného dozoru pre vytvorenie predpokladov na zlepšenie životných podmienok detí a mládeže, vykonali pracovníci odborov hygieny detí a mládeže všetkých regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Slovenskej republike v dňoch od 10. 12. – 21. 12. 2012 cielenú kontrolu vo vybraných zariadeniach školského stravovania pri materských, základných a stredných školách na Slovensku.

Kontrola bola zameraná na:

  1. Dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, prichádzajúcich do styku s potravinami/pokrmami (pracovný odev, šperky).
  2. Doklad o odbornej spôsobilosti zamestnancov.
  3. Doklad o zdravotnej spôsobilosti zamestnancov.
  4. Manipulácia so surovinami/polotovarmi/potravinami/pokrmami (pracovné plochy, pracovné náčinie, nepovolené zmrazovanie surovín, ochrana potravín pred kontamináciou, dodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca).
  5. Skladovanie surovín/polotovarov/potravín/pokrmov (spôsob, podmienky skladovania a kontrola skladovaných potravín prevádzkovateľom, oddelené skladovanie nezlučiteľných druhov surovín a/alebo potravín použitých pri výrobe hotových pokrmov, monitoring a evidencia teplôt skladovania).
  6. Používanie surovín/polotovarov/potravín/pokrmov po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti.
  7. Hygienická úroveň podávania pokrmov v zariadeniach (manipulácia s pokrmami, používanie kuchynského náradia, jednorazových rukavíc, manipulácia so stolovým riadom a jeho čistota).
  8. Dodržiavanie času podávania a teploty hotových pokrmov.

Celkové výsledky

Celkový počet vykonaných kontrol v zariadeniach školského stravovania predstavoval 742. Z tohto počtu sa skontrolovalo 710 zariadení školského stravovania, z čoho zariadení so zistenými nedostatkami bolo 203 (tab. č. 1). Opatrenia boli uložené v celkovom počte 367. Spolu bolo uložených 60 blokových pokút vo výške 1 002 eur. Najvyšší počet skontrolovaných zariadení školského stravovania bol v Nitrianskom kraji (129) a najnižší počet v Trenčianskom kraji (49). Najvyšší počet nedostatkov bol zistený v Banskobystrickom kraji (38) a najnižší počet bol zistený v Trenčianskom kraji (10). Najvyšší počet uložených opatrení bol v Žilinskom kraji (76) a najnižší počet uložených oparení bol v Trenčianskom kraji (15).

K najčastejšie vyskytujúcim sa nedostatkom patrili:

  • zmrazovanie zvyškov mäsa v prevádzke,
  • nedostatočná osobná hygiena zamestnancov,
  • nedokladovanie odbornej spôsobilosti zamestnancov,
  • zlá manipulácia so surovinami,
  • zlé skladovanie surovín,
  • nedostatky pri podávaní pokrmov v zariadeniach,
  • opotrebované kuchynské náradie,
  • prítomnosť plesní v škrabke zemiakov,
  • chýbajúce doklady zdravotnej spôsobilosti zamestnancov,
  • nerešpektovanie stanovených teplotných limitov,
  • nedostatok teplomerov,
  • nedostatočne a nepravidelne vykonávaný monitoring vrátane príslušnej evidencie mikroklimatických ukazovateľov skladovania potravín,
  • skladovanie surovín voľne na podlahe,
  • používanie surovín po uplynutí dátumu spotreby,
  • nepoužívanie jednorazových rukavíc,
  • neodloženie vzoriek pokrmov z predchádzajúcich dní,
  • nepravidelne vedený monitoring kritických kontrolných bodov,
  • nekompletný pracovný odev zamestnancov,
  • nesprávne označovanie pracovných plôch,
  • nedostatky týkajúce sa zabezpečenia oddeleného skladovania nezlučiteľných potravín,
  • nevyhovujúce skladové pivničné priestory pre zeleninu a zemiaky, ktoré boli plesnivé a zvlhnuté,
  • nedodržiavanie zásad správnej výrobnej praxe – kríženie prevádzky v dôsledku nedostatku pracovných plôch a drezov,
  • nezabezpečenie podmienok na osobnú hygienu zamestnancov školskej jedálni.

Výsledky podľa krajov

Bratislavský kraj

Prostredníctvom zvýšeného štátneho zdravotného dozoru sa zistilo, že väčšina stravovacích zariadení pri školách a školských zariadeniach všetkých typov Bratislavského kraja je na dobrej hygienickej úrovni, aj keď po vykonaných hygienických kontrolách v rámci bežného hygienického a potravinového dozoru ako aj extern

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály