Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Novela vyhlášky o základnej školy (účinnosť od 1. septembra 2023)

Publikované: Autor/i: JUDr. Renáta Považanová

Vyhláška č. 344/2023 Z. z

Cieľom poslednej novely vyhlášky č. 223/2022 Z. z. o základnej škole bola úprava ustanovení v nadväznosti na schválenie zákona č. 182/2023 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z.

Vo vyhláške č. 223/2022 Z. z. o základnej škole sa predovšetkým:

  • upravili niektoré ustanovenia týkajúce sa organizácie základnej školy (ďalej len „ZŠ“), delenia tried a zriaďovania skupín v ZŠ s ohľadom na prispôsobenie podmienok v aplikačnej praxi,
  • vypustili niektoré ustanovenia týkajúce sa organizačného zabezpečenia športového výcviku, keďže nie je potrebná ich úprava na úrovni právneho predpisu,
  • aktualizovali sa podmienky externého testovania podľa § 155 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z.,
  • zosúladili podmienky organizácie externého testovania na účel získania nižšieho stredného vzdelania.

Vzhľadom na účinnosť relevantných ustanovení zákona č. 182/2023 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z., účinnosť vyhlášky č. 344/2023 Z. z. je delená, keďže vyhláška nadobudla účinnosť 1. septembra 2023, s výnimkou čl. I § 4 ods. 2 a 4 v bode 5, ktoré nadobúdajú účinnosť 1. septembra 2025.

V nadväznosti na požiadavky aplikačnej praxe sa vo vzťahu k žiakom, ktorí si plnia povinnú školskú dochádzku v ZŠ, ustanovuje preukazovanie zrušenia trvalého pobytu dieťaťa v Slovenskej republike zákonným zástupcom dieťaťa. Právnou úpravou sa reaguje na prípady, keď riaditelia ZŠ nahlasovali obci a Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny zanedbanie o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky, ktorým rodičia zrušili trvalý pobyt v SR (z dôvodu pobytu v inom štáte) a ZŠ o tom neinformovali.

Riaditeľ školy vyradí žiaka z evidencie žiakov, ktorí plnia povinnú školskú dochádzku, na základe čestného vyhlásenia o zrušení trvalého pobytu žiaka v Slovenskej republike predloženého jeho zákonným zástupcom.

Zosúlaďujú sa pravidlá navýšenia maximálneho počtu žiakov na vyučovacom predmete slovenský jazyk a slovenská literatúra s ostatnými vyučovacími predmetmi cudzích jazykov z dôvodu, že na vyučovanie predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra uplatňujú učitelia tohto predmetu v národnostnej škole obdobné didaktické metódy a postupy ako pri vyučovaní cudzieho jazyka.

S ohľadom na neplnoorganizované školy a školy, ktoré na 1. stupni vyučujú žiakov rozličných ročníkov v spojenej triede, sa na predmete telesná a športová výchova umožňuje spájať žiakov do skupín žiakov rozličných ročníkov rovnakého stupňa, a to bez podmieňovania, že musí ísť o po sebe nasledujúce ročníky.

Novelizovanou úpravou sa vytvára školám možnosť zaradiť medzi vyučovacie hodiny dostatočne dlhú obedňajšiu prestávku na pobyt žiakov na čerstvom vzduchu s cieľom rozvíjania pohybových aktivít na podporu zdravého životného štýlu žiaka. Minimálna dĺžka trvania obedňajšej prestávky sa určuje na 45 minút. Obedňajšia prestávka pre žiakov 1. a 2. ročníka sa začína najneskôr po 5. vyučovacej hodine. Obedňajšia prestávka pre žiakov 3. až 9. ročníka sa začína n

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Príspevok na lyžiarsky kurz N

Publikované:

Príspevok na kurzy pohybových aktivít v prírode na rok 2023 A

Publikované: Aktualizované:

Finančné prostriedky na lyžiarsky kurz N

Publikované:

Vychovávateľ ako inštruktor lyžovania N

Publikované:

Otázka: So záujmom som si prečítal informáciu, že učiteľ prvého stupňa môže byť inštruktorom lyžovania bez toho, aby absolvoval ďalšie certifikované vzdelávanie. Hľadal som možnosť pre naše učiteľky absolvovať takýto kurz, no nepodarilo sa mi to. Doteraz nás presviedčali, že je to povinnosťou každých sedem rokov. Vzťahuje sa vyhláška aj na vychovávateľku, ktorá absolvovala strednú pedagogickú školu v Modre, keďže si môže dopĺňať úväzok kvalifikovaným vyučovaním výchov na I. stupni?