Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Presmerovanie dotácií a škola v prírode

Publikované: Autor/i: RNDr. Bc. Mária Takáčová

Vo februári prestúpila na našu školu žiačka 4. ročníka z inej školy, kde bola aj nahlásená RISe. Školu v prírode ešte neabsolvovala. Môže ísť do školy v prírode s našimi štvrtákmi? Akým spôsobom sa presmerujú štátne dotácie na túto žiačku z inej školy?

Odpoveď:

Príspevok na školu v prírode upravuje § 3 ods. 2 a 3 a § 4ac zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon 597/2003 Z. z. “). Vo Vašom prípade ide o žiačku prvého stupňa základnej školy a tieto finančné prostriedky sú účelovo určené pre žiakov prvého stupňa základnej školy. Každý zriaďovateľ je povinný príspevok na školu v prírode (ďalej len „ ŠvP“) poskytnúť  príslušnej ZŠ v plnej výške. Podľa odseku 2 § 4ac zákona č. 597/2003 Z. z. môže škola použiť príspevok na pokrytie nákladov na ŠvP pre toho istého žiaka iba jedenkrát počas jeho návštevy základnej školy. Ministerstvo pridelí v rámci rozpisu rozpočtu na rok 2020  príspevok 100 € resp. 150 € na žiaka pre nahlásený  počet žiakov v RISe  -  rozpis je  zverejnený  na webovom sídle (uvedené nižšie).

Vo Vašom prípade žiačka môže ísť do školy v prírode spolu so svojimi spolužiakmi. V tomto prípade nejde o presmerovanie dotácie, ale skôr o zúčtovanie a požiadanie a dofinancovanie príspevku na žiaka. Je to administratívna stránka veci. Škola, kde bola vedená do februára v RISe pri vyúčtovaní školy v prírode podľa usmernenia MŠVVaŠ SR, uvedie vo svojom vyúčtovaní školy v prírode, že 1 žiačka finančné prostriedky nečerpala a aj tieto prostriedky v rámci vyúčtovania vráti. Škola, ktorá vedie žiačku od februára v RISe ako svoju žiačku a v septembri uviedla požiadavku o dotáciu na školu v prírode na menej žiakov, rovnako pri vyúčtovaní požiada o dofinancovanie z dôvodu prestupu žiačky na danú školu.

Vyúčtovanie v zmysle pokynov ministerstva školstva  spracovávajú školy a prostredníctvom svojich zriaďovateľov potom ďalej predkladajú okresnému úradu v sídle kraja. Vrátenie finančných prostriedkov má škola povinnosť zrealizovať najneskôr do 10 dní po skončení poslednej ŠvP (Pokyny a formulár sú  zverejnené na webovom sídle ministerstva: https://www.minedu.sk/prispevok-na-skolu-v-prirode-svp/)

Odporúčam pri tomto spolupracovať  s príslušným okresným úradom v sídle kraja, ktorý konkrétnej škole metodicky  môže pomôcť spracovať administratívne záležitosti.

10. 3. 2020

 

 



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk