Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Funkcia predsedníčky rady školy počas PN

Publikované: Autor/i: JUDr. Matej Drotár

Som predsedníčkou rady školy a som aktuálne piaty mesiac na PN. Môžem vykonávať funkciu predsedu RŠ počas výberového konania na fuknciu riaditeľa školy? Ak by mi to zdravotný stav nedovolil, môže plnohodnotne prevziať kompetencie a úkony počas výberového konania podpredseda RŠ? Treba vykonať voľby nového člena zastupujúceho za člena PN a následne voľby na predsedu RŠ?  Na výberovom konaní sa ako komisia musia zúčastniť všetci členovia RŠ? 

Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“) ani vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v platnom znení (ďalej len „vyhláška č. 291/2004 Z. z.“) neupravujú podrobnosti o účasti člena rady školy na zasadnutiach rady školy počas PN.

Podľa § 9 ods. 1 vyhlášky č. 291/2004 Z. z. znení orgán školskej samosprávy sa vo svojej činnosti spravuje štatútom, ktorý obsahuje najmä

  1. úlohy orgánu školskej samosprávy,
  2. práva, povinnosti a zodpovednosť členov orgánu školskej samosprávy,
  3. pravidlá volieb, spôsob doplňovania členov a rokovania orgánu školskej samosprávy,
  4. vzťah orgánu školskej samosprávy k orgánom miestnej štátnej správy.

Ak teda štatút rady školy neupravuje práva a povinnosti člena rady školy (prípadne predsedu rady školy) počas PN, tak predseda rady školy, ktorý je PN sa môže zúčastniť výberového konania na funkciu riaditeľa školy. To samozrejme nemá vplyv na prípadné porušenie liečebného režimu, ak ide o zamestnanca a ani na prípadné sankcie zo strany Sociálnej poisťovne.

Pokiaľ ide o úlohy a kompetencie podpredsedu rady školy počas výberového konania, tak je potrebné riadiť sa štatútom rady školy. Zo štatútu rady školy by tieto skutočnosti mali vyplývať. Ak nie, nič nebráni tomu, aby sa štatút rady školy upravil alebo aby sa rada školy pred výberovým konaním dohodla na tom, že počas výberového konania prevezme všetky úlohy predsedu rady školy podpredseda.

Čo sa týka účasti na výberovom konaní, tak je potrebné riadiť sa § 24 ods. 12 zákona č. 596/2003 Z. z. Podľa uvedeného ustanovenia orgán školskej samosprávy je schopný uznášať sa, ak je na jeho zasadnutí prítomná nadpolovičná väčšina všetkých členov. Na platné uznesenie orgánu školskej samosprávy je potrebný nadpolovičný počet hlasov prítomných členov orgánu školskej samosprávy. Na platné uznesenie orgánu školskej samosprávy vo veci vymenovania, odvolania alebo potvrdenia riaditeľa vo funkcii je potrebný nadpolovičný počet hlasov všetkých jeho členov.

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že výberového konania sa nemusia zúčastniť všetci členovia rady školy, ale postačí len nadpolovičná väčšina všetkých členov výberovej komisie. Zohľadňujú sa aj prípadní delegovaní členovia podľa § 4 ods. 3 zákona č. 596/2003 Z. z. 



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk