Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole

Publikované: Autor/i: -

Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole sa koná v čase od 1. apríla do 30. apríla príslušného kalendárneho roka.

Miesto a čas zápisu určí zriaďovateľ pre školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Ak ide o základnú školu zriadenú obcou, určí obec miesto a čas zápisu do základnej školy všeobecne záväzným nariadením. Konkrétny termín zverejní riaditeľ základnej školy po dohode so zriaďovateľom na budove základnej školy alebo na inom verejne dostupnom mieste, vrátane webového sídla základnej školy, ak ho má základná škola zriadené.

Riaditeľ základnej školy spolu s termínom zápisu zverejní aj podmienky prijímania detí na vzdelávanie v základnej škole.

Základná škola vyžaduje pri zápise:

  • osobné údaje o dieťati v rozsahu - meno, priezvisko a rodné priezvisko (je žiaduce, aby bolo uvedené v tvare totožnom ako na rodnom liste), dátum a miesto narodenia, adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu, rodné číslo,  štátna príslušnosť, národnosť, materinský jazyk,
  • osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu - titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko, adresa bydliska a druh pobytu, kontakt na účely komunikácie.

Zákonný zástupca môže poskytnúť osobné údaje pred zápisom dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky ZŠ alebo prostredníctvom elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom.

Prihlášku možno podať:

Riaditeľ ZŠ (bez ohľadu na jej zriaďovateľa a právnu formu) nemôže odmietnuť prevziať od zákonného zástupcu prihlášku ani v prípade ak vie, že nemá voľnú kapacitu, ak ju rodič predloží po termíne určenom ako termín podávania prihlášok na nasledujúci školský rok, ak zákonný zástupca predloží prihlášku na inom formulári, resp. iným spôsobom ako na tom, ktorý si škola sama vytvorila. Prihláška je podaná a platná, ak je podpísaná zákonnými zástupcami a bola podaná akýmkoľvek vyššie popísaným spôsobom.

Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie.

Zákonný zástupca môže zapísať svoje dieťa, t. j. podať prihlášku, na viac ako jednu ZŠ. Žiak plní povinnú školskú dochádzku v jednej ZŠ. Striedavo v dvoch ZŠ môže žiak plniť povinnú školskú dochádzku len vo výnimočnom prípade, ak bol žiak rozhodnutím súdu zverený do striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov. Ak sa zákonní zástupcovia rozhodnú zapísať svoje dieťa na viac ako jednu ZŠ, je potrebné, aby po prijatí dieťaťa do ZŠ, v ktorej dieťa od 1. septembra príslušného kalendárneho roka začne plniť povinnú školskú dochádzku, túto skutočnosť bezodkladne oznámili ostatným riaditeľom ZŠ, do ktorých svoje dieťa zapísali vzhľadom na potreby ZŠ organizačne a personálne zabezpečiť nasledujúci školský rok.

Zdroj a ďalšie informácie: https://www.minedu.sk/zapis-do-1-rocnika-a-uvodneho-rocnika-zakladnej-skoly/

 



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk