Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Aktuálne - Didaktika č. 4/2024

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcie

Pravidlá v tíme

V snahe o vynikajúcu kvalitu a efektivitu pracovných procesov v školskom prostredí je dôležité aj nastavenie pravidiel. Pravidlá nám poskytujú pevný základ a štruktúru pre každodenné činnosti. Keď si uvedomíme, aký dôležitý vplyv má dodržiavanie pravidiel na vytvorenie zdravého pracovného prostredia, zistíme, že nejde len o slepé plnenie predpisov. Ide skôr o vytvorenie mostu vzájomného porozumenia a rešpektu, ktorý nám umožňuje voľnejšie dýchať, ale aj napĺňať spoločné ciele. Dodržiavaním pravidiel sa podporuje kultúra vzájomného uznania práce a pochopenia hodnoty spolupráce, čo výrazne prispieva k odstráneniu potenciálnych konfliktov a nedorozumení.

V 4. čísle časopisu Didaktika sa venujeme aj témam, ktoré nám pomôžu nastaviť pravidlá v tíme a napĺňať tak nové ciele prichádzajúce so zmenami.

Do začiatku reformy vzdelávania na všetkých školách nám chýbajú dva školské roky. Mimoriadny význam sa v nej pripisuje vyučovaniu, pri ktorom by sa mali uplatňovať metódy, formy a koncepty, v ktorých sa dôraz kladie aj na širšie využívanie blokového a projektového vyučovania. Erich Petlák a Dušana Bieleszová sa bližšie pozreli na tému blokového vyučovania.

„Ľudia, ktorí sú intelektuálne vytrvalí, sa držia pevných racionálnych zásad aj napriek iracionálnej opozícii ostatných a majú realistické povedomie, že je potrebné bojovať s chaosom a náročnými otázkami, aby dosiahli potrebné porozumenie alebo vhľad,“ píše v príspevku o intelektuálnej vytrvalosti a lenivosti Martina Kosturková.

Gabriela Zábušková v druhej časti príspevku s názvom „Obsah výchovy mimo vyučovania“ charakterizuje tematické oblasti z hľadiska ich obsahových komponentov. V prvej časti témy (MšP 3/2024) sa zamerala na kompatibilitu vzdelávacích a tematických oblastí výchovy a ich vzájomné prepojenie.

Slavomíra Bellová sa venuje problémom a výzvam vychovávateľov v školskom internáte. Pripomína, že v súčasnom svete, kde sa menia hodnoty a priority, je dôležité nezabudnúť na význam výchovy a jej úlohu pri formovaní budúcich generácií. Bez dostatočného času a podpory pre výchovu je nemožné dosiahnuť plný potenciál mladých ľudí.

Aktuálna reforma vzdelávania zdôrazňuje potrebu zásadnej inovácie vo výchovno-vzdelávacom procese s osobitným dôrazom na rozvoj tvorivosti žiakov. V článku s názvom „Rozvoj tvorivosti žiakov nespočíva len v metódach“ Mário Petlák analyzuje rozpor medzi deklarovanými inováciami učiteľov a skutočnou realizáciou tvorivej výučby. Poukazuje na metódy a prístupy, ktoré by mali byť súčasťou každodenného vyučovania a upozorňuje na prekážky, ktoré brzdia rozvoj tvorivosti.

V súčasnom dynamickom školskom prostredí sa ukazuje, že mediačné zručnosti sú esenciálne pre efektívne riešenie konfliktov a podporu pozitívnych vzťahov medzi žiakmi. Erika Tornyaiová sa venuje téme riešenia konfliktov medzi žiakmi, zdôrazňuje význam a aplikáciu mediačných zručností vo vzdelávacom kontexte a poukazuje na tréningové aktivity, ktoré môžu mediátorom, pedagógom aj žiakom pomôcť zlepšiť ich schopnosť riešenia konfliktných situácií.

Zdenka Matulová Juríková sa v príspevku venuje kategórii odborného zamestnanca, sociálnemu pedagógovi. Pripomína, ako zákon č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch definuje odborného zamestnanca a približuje kompetenčný profil sociálneho pedagóga podľa Pokynu ministra č. 39/2017, ktorým sa vydávajú profesijné štandardy pre jednotlivé kategórie a podkategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov škôl a školských zariadení.

Pravidlá sú kľúčové pre efektivitu a kvalitu pracovného prostredia, posilňujú vzájomný rešpekt a umožňujú efektívnejšiu spoluprácu, čím eliminujú konflikty a podporujú dosahovanie cieľov. Zaručujú rovnosť a prevenciu nežiaducich praktík. Pri nastavovaní zmien, ktoré prídu s novým školským rokom 2024/2025, na ne nesmieme zabudnúť.

/redakcia/

PRODUKTY PORTÁLU DIREKTOR, tlačená verzia časopisu Didaktika

10 dňová demolicencia po registrácii užívateľského konta zdarma



Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov