Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Evidencia na ÚPSVaR a možnosti uplatnenia absolventov stredných škôl po letných prázdninách

Kategória: Aktuality Autor/i: upsvr.gov.sk

Absolventi stredných škôl, ktorí si hľadajú pracovné uplatnenie, majú možnosť evidovať sa na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny aj po ukončení letných prázdnin.

Tí, ktorí nebudú pokračovať v ďalšom štúdiu, sa môžu zaevidovať najneskôr do 10. septembra. K tomuto dátumu končí 10-dňová lehota na evidenciu po tom, ako prestane byť absolvent strednej školy považovaný za nezaopatrené dieťa. Za nezaopatrené dieťa je považovaný do 31. augusta v roku, v ktorom ukončí vzdelávanie bez pokračovania v štúdiu na ďalšej škole. Kým je absolvent strednej školy považovaný za nezaopatrené dieťa, jeho rodič má nárok na prídavok na dieťa bez ohľadu na to, či sa absolvent pred týmto dátumom zaeviduje na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie. Úrady práce ponúkajú mladým absolventom komplexnú podporu, vrátane finančnej pomoci na vzdelávanie, praktickú prípravu pre trh práce a rôzne nástroje pre uľahčenie zamestnania. Zároveň motivujú zamestnávateľov k vytváraniu pracovných miest prostredníctvom rôznych projektov, ako napríklad „Právo na prvé zamestnanie“. Pomoc je k dispozícii aj tým, ktorí sa chcú uplatniť formou samostatnej zárobkovej činnosti alebo praxou. Na využitie týchto služieb je potrebná evidencia na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie, pri ktorej je potrebné predložiť niekoľko dôležitých dokumentov. Uvedené opatrenia a projekty sú realizované s podporou fondov EÚ v rámci Programu Slovensko.

Zdroj a ďalšie informácie: https://www.upsvr.gov.sk/media/medialne-spravy/absolventi-strednych-skol-sa-mozu-evidovat-na-uradoch-prace-socialnych-veci-a-rodiny-aj-po-letnych-prazdninach.html?page_id=1374586


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov