Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Nové pravidlá pre ospravedlňovanie neprítomnosti detí a žiakov v školách

Kategória: Aktuality Autor/i: minedu.sk

Ministerstvo školstva vydalo usmernenie pre materské, základné a stredné školy s cieľom zabezpečiť jednotný postup pri ospravedlňovaní neprítomnosti detí a žiakov v škole v dôsledku ochorenia.

Nová legislatíva, obsiahnutá v novele školského zákona č. 120/2024 Z. z., ktorá nadobudla účinnosť 1. júna 2024, stanovuje konkrétne pravidlá pre tieto prípady. Zákonný zástupca alebo plnoletý žiak musí školu bezodkladne informovať o dôvode neprítomnosti a predložiť relevantné doklady. Pri neprítomnosti trvajúcej maximálne 5 dní (základné a stredné školy) alebo 7 dní (materské školy s povinným predprimárnym vzdelávaním) nie je potrebné predkladať potvrdenie od lekára, pokiaľ sa neprekročí uvedený limit. Týmto opatrením sa usiluje o zlepšenie riadenia dochádzky a zvýšenie dôvery medzi školami a rodinami, pričom pravidlá sú podrobne uvedené na oficiálnej webovej stránke Ministerstva školstva SR. Riaditelia škôl musia zabezpečiť implementáciu týchto pravidiel do školských poriadkov a informovať príslušné orgány o nedodržiavaní povinnej dochádzky.

Zdroj a ďalšie informácie: https://www.minedu.sk/rezort-skolstva-vydal-usmernenie-pre-skoly-o-ospravedlnovani-nepritomnosti-deti-a-ziakov-z-dovodu-ochorenia/


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov