Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Národnostné školstvo - Programové vyhlásenie vlády

Publikované: Autor/i: -

V otázkach národnostného školstva kladie Vláda SR dôraz na posilnenie jeho kvality a odborného zázemia, na vytváranie rovnakých príležitostí pre všetkých žiakov s ohľadom na ich materinský jazyk.

Vláda SR:

• podporí školy s vyučovacím jazykom národnostných menšín (NM),
  • podporí školy NM s dopytom po škole s vyučovacím jazykom slovenským,
  • definuje pojem národnostné školstvo v rámci legislatívy SR,
  • zvýši podporu, rozvoj vzdelávania detí, žiakov NM v materinskom jazyku,
  • zabezpečí aktuálne, moderné učebnice, učebné materiály na výučbu pre MŠ, ZŠ, SŠ s vyučovaním jazyka NM (dostupnosť),
  • podporí pedagógov, školy vo využívaní digitálnych technológií,
  • zabezpečí úpravy v metodike výučby SLJ na školách s vyučovaním jazyka NM a rozvoj didaktiky SLJ  ako druhého jazyka,
  • zabezpečí skvalitnenie odbornej prípravy, kontinuálneho vzdelávania, osobného rozvoja pedagógov a odborných zamestnancov vyučujúcich na školách s vyučovaním jazyka NM s dôrazom na princípy: inkluzívneho vzdelávania, interkultúrneho a interetnického dialógu vrátane prípravy kvalifikovaných učiteľov maďarského, rómskeho, rusínskeho jazyka ako základného predpokladu pre zabezpečenie možnosti kontinuálneho vzdelávania v jazyku národnostných menšín,
  • zanalyzuje postavenie malotriednych škôl (zachovanie menšinovej identity príslušníkov národnostných menšín).

Zdroj a celé znenie Programového vyhlásenia vlády SR: https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/24756/1?fbclid=IwAR2nNC_JrWIc3-80DFle13vma5lHNkqyO5G6MhPD5VqTq5VcY07n-OtBZro

Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Príspevok na lyžiarsky kurz N

Príspevok na kurzy pohybových aktivít v prírode na rok 2023 A

Publikované: Aktualizované:

Finančné prostriedky na lyžiarsky kurz N

Vychovávateľ ako inštruktor lyžovania N

Publikované:

Otázka: So záujmom som si prečítal informáciu, že učiteľ prvého stupňa môže byť inštruktorom lyžovania bez toho, aby absolvoval ďalšie certifikované vzdelávanie. Hľadal som možnosť pre naše učiteľky absolvovať takýto kurz, no nepodarilo sa mi to. Doteraz nás presviedčali, že je to povinnosťou každých sedem rokov. Vzťahuje sa vyhláška aj na vychovávateľku, ktorá absolvovala strednú pedagogickú školu v Modre, keďže si môže dopĺňať úväzok kvalifikovaným vyučovaním výchov na I. stupni?