Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Podporné opatrenie: Poskytovanie výchovy a vzdelávania na základe úpravy cieľov, metód, foriem a prístupov vo výchove a vzdelávaní

Publikované: Autor/i: -

Podporné opatrenie podľa § 145a ods. 2, písm. a) školského zákona je navrhnuté na poskytovanie individualizovanej podpory v rámci výchovy a vzdelávania. Jeho hlavným cieľom je prispôsobiť vyučovanie tak, aby sa vytvorilo optimálne prostredie pre rozvoj každého dieťaťa či žiaka. Tento prístup rešpektuje právo na inkluzívne vzdelávanie a zohľadňuje individuálne potreby, schopnosti, nadanie a zdravotný stav žiaka.

Oslabenia, ktoré podporné opatrenie zohľadňuje, môžu byť spôsobené rôznymi faktormi vrátane dočasných alebo trvalých zmien vo vývine dieťaťa, traumy či ťažkých životných situácií. Tieto oslabenia sú členené do siedmich hlavných oblastí:

  • pohybové schopnosti
  • zmyslové vnímanie
  • kognitívne schopnosti a exekutívne funkcie
  • komunikačná schopnosť
  • sociálne zručnosti
  • emocionalita
  • sebaobsluha a autonómia

Dôležitosť identifikácie potrieb si vyžaduje úzku spoluprácu medzi učiteľmi, pedagogickými asistentmi, školskými podpornými tímami a rodinami.

Podporné opatrenie umožňuje:

ÚPRAVY CIEĽOV sa zameriavajú na diferencovanie vyučovacích cieľov podľa schopností dieťaťa alebo žiaka. Modifikácie cieľov s úpravou obsahu sú povolené len pre deti a žiakov s podporným opatrením podľa § 145b ods. 1, písm. b) školského zákona. Bez zmien v obsahu môžeme upraviť ciele vo vzťahu k rozsahu, úrovni a spôsobu prezentovania vedomostí, zručností a návykov. Úpravy môžeme prispôsobiť vedomostnej alebo spôsobilostnej úrovni žiaka, vrátane miery ovládania učiva a podmienok, za ktorých sa učivo má osvojiť.

MODIFIKÁCIE VYUČOVACÍCH METÓD môžu byť individuálne alebo skupinové a zahŕňajú metódy expozície, opakovania a preverovania. Pri výbere metód zohľadňujeme aktívne, inovačné, multi-senzorické, kooperačné a projektové prístupy. Úpravy sa týkajú výkladu učiva, práce s učebnými materiálmi, kladenia a odpovedania na otázky, precvičovania, demonštrácií, diskusií a kooperatívnych skupín. Dôležité je prispôsobiť aj modalitu prezentovaných informácií a požadovaných výstupov (ústne, písomné, grafické). Intenzitu, čas a rozsah precvičovania môžeme prispôsobiť na podporu zapamätania nových informácií.

FORMY VYUČOVANIE zahŕňajú frontálne, skupinové a individuálne prístupy s diferencovaným prístupom k žiakom. Môžeme ich prispôsobiť rôznym edukačným prostrediam, ako sú triedy, špecializované učebne, laboratóriá, dielne a mimoškolské prostredie (napr. podniky, múzeá, športové zariadenia). Týmto spôsobom sa zabezpečuje prispôsobenie vyučovania potrebám a schopnostiam každého žiaka, čo podporuje ich individuálny rozvoj a úspech.

PRÍSTUPY VO VZDELÁVANÍ zabezpečujú rovný prístup ku kvalitnému vzdelaniu pre všetkých žiakov. Vzdelávanie by malo byť prispôsobené schopnostiam a záujmom každého dieťaťa, pričom sa vytvára prostredie podporujúce ich osobný rozvoj.

CIEĽOVOU SKUPINOU sú všetky deti a žiaci, najmä tí s krátkodobými alebo dlhodobými oslabenými schopnosťami. Tento prístup sa uplatňuje vo všetkých typoch vzdelávania vrátane predprimárneho, pričom sa zohľadňujú špecifiká veku.

Podporné opatrenie  zabezpečuje (podľa § 145a ods. 2 písm. a) školského zákona) škola, školské výchovno-vzdelávacie zariadenie alebo špeciálne výchovné zariadenia.

Podporné opatrenie poskytuje pedagogický zamestnanec v kategórii učiteľ alebo pedagogický asistent alebo pedagogický zamestnanec v kategórii  vychovávateľ v špeciálnom výchovnom zariadení.

Pre viac informácií a sprievodné metodické materiály navštívte: SPRIEVODNÉ METODICKÉ MATERIÁLY, INTERVENCIE, Poskytovanie špeciálnych edukačných publikácií a kompenzačných pomôcok. 

Zdroj a ďalšie informácie: https://podporneopatrenia.minedu.sk/poskytovanie-vychovy-a-vzdelavania-na-zaklade-upravy-cielov-metod-foriem-a-pristupov-vo-vychove-a-vzdelavani/



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk