Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Postup pri udržiavaní zamestnaneckých benefitov v podmienkach školy bez kolektívnej zmluvy do uzavretia novej kolektívnej zmluvy v roku 2025

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Lucia Pivarníková

Sme škola, ktorá nemá ZO OZ, ale len zamestnaneckú radu a teda nemôžeme uzavrieť KZ. Keďže k 31. 8. 2024 skončila platnosť VKZ, končia pre zamestnancov benefity v nej dojednané. Prosíme Vás o odbornú radu v zmysle akých zákonov, či §§ postupovať:

  1. Nasledovné benefity je možné prechodne dosiahnuť dodatkom k pracovnej zmluve platným až do podpisu novej VKZ (tá sa podľa aktuálnej situácie uzavrie najskôr  v r 2025):
  • Pracovný čas zamestnanca je 37 a 1/2 hodiny týždenne
  • Základná výmera dovolenky je päť resp. deväť týždňov
  • Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odstupné pri skončení pracovného pomeru z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce nad rozsah ustanovený v § 76 ods. 1 a 2 Zákonníka práce v sume jeho funkčného platu.
  • Pri prvom skončení pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odchodné nad rozsah ustanovený v § 76a ods. 1 Zákonníka práce v sume jedného funkčného platu zamestnanca.
  • Výška príspevku zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové sporenie v zamestnávateľských zmluvách uzatvorených v období od 1.1.2023 do 31.8.2024 je najmenej 2 % z objemu zúčtovaných platov zamestnancov zúčastnených na doplnkovom dôchodkovom sporení.

2. Jediné riešenie je len vytvorenie ZO OZ a až potom uzavrieť KZ s uvedenými benefitmi

17. septembra 2024 bolo ukončené kolektívne vyjednávanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre štátnu a verejnú službu na rok 2025 a 2026, ktoré na rok 2025 zabezpečujú zamestnancom verejnej služby a štátnym zamestnancom vyplatenie odmeny vo výške 800 euro. Tá bude vyplatená vo výplatnom termíne za mesiac máj 2025 Osemsto eurová odmena je zaujímavá hlavne pre zamestnancov pracujúcich vo verejnom sektore, ktorí sú zaradení v nižších tarifných triedach.

Na základe kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa:

  • sa základná stupnica platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme zvýši od 1. januára 2026 o 5 %. Platové tarify štátnych zamestnancov sa zvýšia od 1. január
Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Recipročné očakávania a lojalita N

Publikované:

Priznanie príplatku za profesijný rozvoj A

Publikované: Aktualizované:

Prehľad dôležitých termínov v júni N

Publikované:

Prehľad dôležitých termínov v septembri N

Publikované:

Ponúkame prehľad významných medzinárodných dní, pamätných dní, štátnych sviatkov, dôležitých termínov súvisiacich s prechodom zo základnej školy na strednú školu. Uvádzame aj zoznam priebežne plánovaných aktivít, na ktoré treba myslieť v mesiaci september. Informujeme aj o dôležitých aktivitách pri organizačnom zabezpečení nového školského roka 2019/2020. Termíny dôležitých udalostí sa nachádzajú aj v súhrnnom zozname direktor.sk v časti Kalendár.