Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Vzdelávanie pre 21. storočie v našich školách - MŠVVaŠ SR - séria videí

Publikované: Autor/i: -

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu pripravilo sériu videí s inšpiratívnymi príbehmi zo života týchto škôl. 

Video 10Súkromná ZŠ EduKey v Martine (3:28)

Aké výhody má slovné hodnotenie? Učitelia a učiteľky sa snažia podporiť žiakov a žiačky konštruktívnou spätnou väzbou. Tá je pre deti často cennejšia ako známka.

Video 9 - Súkromná ZŠ EduKey v Martine (3:53)

Ako môže vyzerať personalizované vyučovanie?  V škole hľadajú u každého dieťaťa silné stránky a snažia sa ich posilňovať.

Video 8RCPU v Komárne, ZŠ v Zlatná na Ostrove (3:55)

Učiteľom pri zavádzaní zmien pomáha tím mentorov v RCPU a NIVAM, ktorí najlepšie rozumejú špecifikám regiónu. Vedia tak adresne a cielene podať pomocnú ruku.

Video 7 - ZŠ Pionierov 1 Rožňava (2:06)

Ministerstvo dôveruje školám pri zavádzaní zmien - Škola oceňuje, že dostali autonómiu a môžu učiť najlepšie, ako vedia, pretože najlepšie poznajú, čo ich žiaci a žiačky potrebujú.

Video 6 - ZŠ Pionierov 1 Rožňava (2:36)

Škola bez zvonenia - Vyučovanie na škole prebieha v 90-minútových blokoch. Učiteľky prvého ročníka v nich majú možnosť prelínať medzi jednotlivými predmetmi, a to aj na základe potrieb či sústredenia žiakov a žiačok.

Video 5 - ZŠ Zlatná na Ostrove (4:55)

Viete, čo v praxi znamenajú vzdelávacie cykly? Ako sa na základnej škole osvedčilo zavedenie cyklov? Čo na reformu hovoria učitelia, učiteľky a rodičia?

Video 4 - Súkromná ZŠ, Škola u Filipa v Banskej Bystrici (1:51)

Komu je určená pomoc z regionálnych centier podpory učiteľov a kto ju poskytuje? Čo inšpirovalo riaditeľku ZŠ stať sa mentorkou v regionálnom centre? Kto sú mentori a mentorky v RCPU? Akým spôsobom sa vedia učiteľky a učitelia dostať k pomoci z RCPU?

Video 3Súkromná ZŠ, Škola u Filipa v Banskej Bystrici (5:17)

Poznáte školu bez rozvrhu a klasického hodnotenia? Ešte pred zavádzaním kurikulárnych zmien z plánu obnovy prišli na to, že izolované učenie po predmetoch, rozvrh hodín či známkovanie nie je cesta pre ich žiakov a žiačky.

Video 2 - ZŠ sv. Augustína v Považskej Bystrici (5:55)

Škola nie je iba o vedomostiach -  Škola zaviedla zmeny z vlastnej iniciatívy už pred mnohými rokmi. • U žiakov a žiačok okrem učenia rozvíjajú aj celoživotné zručnosti a pravidlá. • Deti pripravujú na reálny život, ktorý sa deje za bránami školy. • Ako sa škole darí rozvíjať vytrvalosť detí, či podporovať ich najlepší osobný výkon?

Video 1ZŠ Kokava nad Rimavicou (4:23)

Pred rokom ešte netušili, že nájdu odvahu začať učiť podľa nového kurikula ako prvá z okolitých škôl. Základná škola v Kokave nad Rimavicou je ukážkovým príkladom toho, ako sa dá malými zmenami dosiahnuť veľký úspech.

Regionálne centrá podpory učiteľov

Zdroj: https://vzdelavanie21.sk/aktuality/



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Príspevok na lyžiarsky kurz N

Publikované:

Príspevok na kurzy pohybových aktivít v prírode na rok 2023 A

Publikované: Aktualizované:

Finančné prostriedky na lyžiarsky kurz N

Publikované:

Vychovávateľ ako inštruktor lyžovania N

Publikované:

Otázka: So záujmom som si prečítal informáciu, že učiteľ prvého stupňa môže byť inštruktorom lyžovania bez toho, aby absolvoval ďalšie certifikované vzdelávanie. Hľadal som možnosť pre naše učiteľky absolvovať takýto kurz, no nepodarilo sa mi to. Doteraz nás presviedčali, že je to povinnosťou každých sedem rokov. Vzťahuje sa vyhláška aj na vychovávateľku, ktorá absolvovala strednú pedagogickú školu v Modre, keďže si môže dopĺňať úväzok kvalifikovaným vyučovaním výchov na I. stupni?