Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Salmonelóze sa môžete vyhnúť

Kategória: Aktuality

Rizikom pre vznik nepríjemného ochorenia -  salmonelózy, sú  predovšetkým nedostatočne tepelne spracované jedlá z hydiny a vajec. Nezabúdajte však ani na pôsobenie slnečných lúčov a nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute.

Zdravé rady:

  • Nekonzumujte rizikové potraviny neznámeho pôvodu.
  • Používajte iba pitnú vodu.
  • Chráňte potraviny pred hmyzom a hlodavcami.
  • Jedlá dôkladne tepelne spracúvajte, bezpečnými kulinárskymi postupmi.
  • Zeleninu a ovocie dôkladne poumývajte pod tečúcou pitnou vodou.
  • Nepoužívajte potraviny po dátume spotreby.
  • Dodržiavajte čistotu pri spracúvaní potravín do pokrmov.
  • Pred prípravou jedla i počas nej si dôkladne umývajte ruky.
  • Zabráňte styku medzi surovými a uvarenými jedlami.
  • Nezmrazujte znova úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny.
  • Mäso nakupujte iba v predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení.
  • Jedlo a rýchlo sa kaziace potraviny noste v lete v taškách s chladiacimi vložkami.

Zdroj a ďalšie informácie: http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3512:salmoneloze-sa-moete-vyhnu&catid=95:informacie-pre-spotrebiteov


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov