Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Úvodný ročník a prípravný ročník základnej školy

Publikované: Autor/i: -

Úvodný ročník bol do zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)  a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „školský zákon“) zavedený zákonom č. 182/2023 Z. z. súčinnosťou od 9. mája 2023.

Úvodný ročník (§ 29 ods. 9 až 11 školského zákona)

Možno ho zriadiť so súhlasom zriaďovateľa. V triede sa môžu vzdelávať len žiaci s rovnakým vzdelávacím programom. Žiakov úvodného ročníka nie je možné vyučovať v spojenej triede spolu s o statnými žiakmi 1. stupňa základnej školy. Úvodný ročník možno zriadiť pre najmenej 4 žiakov a najviac 10 žiakov. Do úvodného ročníka môže riaditeľ školy zaradiť dieťa ak zákonný zástupca dieťaťa spolu s prihláškou na vzdelávanie v základnej škole predloží aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa a ak riaditeľ školy vopred prerokuje so zákonným zástupcom jeho informovaný súhlas zákonného zástupcu.

Úvodný ročník:

  • Môže byť zriadený v základnej škole alebo základnej škole pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním.
  • Je určený žiakom s narušenou komunikačnou schopnosťou ľahkého stupňa, žiakom s vývinovými poruchami ľahkého stupňa, ktorí k 1. 9. dosiahli fyzický vek šesť rokov, nepokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania a nie je u nich predpoklad zvládnutia 1. ročníka základnej školy a žiakom so všeobecným intelektovým nadaním, ktorí dosiahli fyzický vek 4, 5 rokov a je u nich predpoklad zvládnutia 1. ročníka základnej školy pred dovŕšením 6. roku veku.
  • Absolvovanie úvodného ročníka sa považuje za plnenie povinnej školskej dochádzky (avšak nejde o prvý rok plnenia povinnej školskej dochádzky).
  • Návrat prijatého dieťaťa, ktoré sa od 1. 9. stane žiakom ZŠ v úvodnom ročníku, späť do materskej školy už nie je možný.
  • Po absolvovaní úvodného ročníka žiak pokračuje v 1. ročníku základnej školy.

Prípravný ročník (§ 97 ods. 3 školského zákona)

Základná škola pre žiakov so zdravotným znevýhodnením má spravidla 9 až 10 ročníkov s možnosťou zriadenia prípravného ročníka.

Prípravný ročník:

  • Môže byť zriadený v základnej škole pre žiakov so zdravotným znevýhodnením.
  • Je určený len pre žiakov so zdravotným znevýhodnením podľa § 2 písm. k) školského zákona so zdravotným postihnutím, žiakov chorých a zdravotne oslabených, žiakov s vývinovými poruchami a žiakov s poruchou správania, ktorí k 1. 9. dosiahnu fyzický vek 6 rokov, nedosiahli školskú spôsobilosť, nie je u nich predpoklad zvládnutia 1. ročníka ZŠ.
  • Absolvovanie prípravného ročníka sa považuje za prvý rok plnenia povinnej školskej dochádzky.
  • Návrat prijatého dieťaťa, ktoré sa od 1. 9. stane žiakom základnej školy pre žiakov so zdravotným znevýhodnením, späť do mater už nie je možný.
  • Po absolvovaní prípravného ročníka žiak pokračuje v 1. ročníku základnej školy pre žiakov so zdravotným znevýhodnením alebo základnej školy.

Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole sa koná v čase  od 1. apríla do 30. apríla príslušného kalendárneho roka.

Zdroj a ďalšie informácie: mhttps://www.minedu.sk/zapis-do-1-rocnika-a-uvodneho-rocnika-zakladnej-skoly/



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk