Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Nádych a výdych

Dátum: Rubrika: Editoriál

Začiatok školského roka je pre manažment školy obdobím intenzívnej práce a neustálych rozhodnutí, ktoré si vyžadujú maximálne sústredenie. Septembrové obdobie, plné organizačných výziev, sa podobá na dlhý nádych – je potrebné všetko zvládnuť, od plánovania rozvrhov až po zabezpečenie plynulého chodu školy. S príchodom októbra však prichádza čas na výdych, ktorý symbolizuje stabilizáciu procesov a návrat do bežnej prevádzky. Manažment si môže na chvíľu oddýchnuť, reflektovať na úspešne zvládnutý štart a pripraviť sa na ďalšie kroky. Je to obdobie, keď možno zhodnotiť doterajšie úspechy a zároveň načerpať nové sily do ďalších mesiacov.

Pozícia riaditeľa/riaditeľky, resp. vedúceho/vedúcej školskej jedálne má svoje špecifiká. Nejde o pedagogického či odborného zamestnanca, no táto pozícia je zaužívaná vo väčšine škôl. V príspevku Mateja Drotára sa budeme zaoberať touto pracovnou pozíciou.

Právo na prístup k informáciám je základným ústavným právom v demokratickej spoločnosti. Právo na prístup k informáciám, ktoré majú školy a školské zariadenia k dispozícii, má každá fyzická a právnická osoba. Tento prístup k informáciám je zaručený Ústavou SR a zákonom o slobode informácií. V príspevku Ingrid Konečnej Veverkovej sa budeme venovať tejto téme.

Medzinárodná migrácia kladie dôraz na začlenenie detí cudzincov do vzdelávacieho systému Slovenskej republiky. Základné školy zohrávajú kľúčovú úlohu v širšej sociálnej integrácii týchto detí. Nevyhnutné je aj zameranie na vzdelávanie pedagógov v oblasti výučby slovenského jazyka. Oľga Pivarníková v článku pripomína, že úspešná integrácia týchto detí významne závisí od vzájomnej spolupráce všetkých zúčastnených strán.

Posudzovanie priestorov škôl a školských zariadení patrí k výkonom, prostredníctvom ktorých inšpekcia práce presadzuje ochranu života a zdravia zamestnancov a ďalších osôb, ktoré sa nachádzajú na pracovisku. Téme sa venuje Patrik Nohavica.

Príspevok Zdenky Matulovej Juríkovej sa zameriava na organizáciu výcvikov, kurzov a športových aktivít v školách z pohľadu školskej legislatívy. Článok ponúka prehľad legislatívy a jej vplyvu na školské výchovno-vzdelávacie procesy.

Úloha Policajného zboru Slovenskej republiky v prevencii sociálno-patologických javov v školskom prostredí je zásadná a neustále naberá na dôležitosti. Policajný zbor SR v tejto oblasti realizuje viacero preventívnych projektov, o ktorých píše Ľudmila Húsková.

Konflikty v škole, najmä šikanovanie, sú vážnym problémom. Školské konflikty súvisia aj s otázkami sociálnej a právnej adaptácie detí cudzincov. Väčšina nedorozumení je spôsobená rozdielmi v mentalite, kultúre a právnom prostredí, v ktorom cudzinci na Slovensku žijú. Na Slovensku sa touto problematikou zaoberá viacero verejných inštitúcií a v článku sa téme venuje ­Elena Zenkovich.

V príspevku Márie Belešovej prinášame kvalitatívny pohľad učiteľov primárneho vzdelávania na problémové správanie žiakov, s ktorým sa učitelia stretávajú na všetkých stupňoch vzdelávania. Toto správanie začína byť chápané ako fenomén, ktorý s narastajúcou intenzitou negatívne ovplyvňuje spoločenský život a stáva sa tak jedným z kľúčových objektov pozornosti verejnosti.

Koniec tridsiatych rokov 20. storočia priniesol zásadné politické zmeny na mape strednej Európy. Oklieštenie Československa po prijatí Mníchovskej dohody znamenalo aj krach československej myšlienky o demokracii. O zástancoch autoritatívnych predstáv o usporiadaní spoločnosti a o odchode českých učiteľov na konci tridsiatych rokov dvadsiateho storočia zo Slovenska píše Adam Bielesz.

Zvládnutie hektického začiatku školského roka pripomína hlboký nádych, plný energie a sústredenia. Teraz však prichádza čas na výdych, ktorý prináša upokojenie a stabilizáciu procesov. Tento cyklus nádychu a výdychu je neoddeliteľnou súčasťou úspešného riadenia školy, ktoré umožňuje manažmentu pripraviť sa na ďalšie výzvy s novou silou a jasnejšou víziou.

/redakcia/



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály