Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Podporné opatrenia vo výchove a vzdelávaní

Dátum: Rubrika: Do pozornosti

Integrácia a posilňovanie schopností žiakov cez podporné opatrenia sú v edukácii kľúčové. Podľa § 4e zákona č. 597/2003 Z. z. a § 145a ods. 2 písm. b) zákona č. 245/2008 Z. z. sa vychovávanie prispôsobuje individuálnym potrebám každého dieťaťa. Ústrednú rolu hrajú multidisciplinárne školské tímy realizujúce adaptačné opatrenia. Školy musia tieto stratégie zahrnúť do svojich dokumentov, čím zabezpečujú právnu ochranu a plnia vzdelávacie zákony. Tento prístup odráža záväzok škôl k inkluzívnemu vzdelávaniu a zdôrazňuje dôležitosť spolupráce medzi učiteľmi, rodičmi a študentmi.

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky v súlade s § 4e ods. 4 zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení zákona č. 182/2023 Z. z. zverejnilo Metodiku prideľovania finančných prostriedkov na realizáciu podporných opatrení vo výchove a vzdelávaní na školský rok 2024/2025.

Metodika upravuje postup pri prideľovaní príspevku na podporné opatrenie vo výchove a vzdelávaní a na úhradu nákladov na pedagogického asistenta, školský podporný tím, zamestnanca školy alebo školského zariadenia, ktorý nie je pedagogickým zamestnancom ani odborným zamestnancom a v škole alebo v školskom zariadení zabezpečuje sebaobslužné úkony pre dieťa alebo žiaka v spolupráci so zdravotníckym pracovníkom, vzdelávanie zamestnancov školy zamerané na poskytovanie podporných opatrení, skvalitnenie podmienok výchovy a vzdelávania žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia.1

Zámerom postupného zavádzania podporných opatrení v školách je plnohodnotné zapájanie detí alebo žiakov do výchovy a vzdelávania a rozvíjanie ich vedomostí, zručností a schopností. Metodika nadobúda účinnosť 1. septembra 2024.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály