Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Úloha referenta špecialistu prevencie – PZ SR

Dátum: Rubrika: Prevencia

Úloha Policajného zboru Slovenskej republiky v prevencii sociálno-patologických javov v školskom prostredí je zásadná a neustále naberá na dôležitosti. Policajný zbor SR v tejto oblasti realizuje viacero preventívnych projektov, ktoré sú zamerané na rozvoj právneho a sociálneho vedomia detí a prevenciu kriminality. V príspevku sa venujeme úlohám referenta skupiny prevencie.

Prevencia je základným predpokladom efektívnej ochrany detí pred sociálno-patologickými javmi. Na základe štrnásťročnej praxe v Policajnom zbore Slovenskej republiky (ďalej len „PZ SR“) vo funkcii referenta špecialistu prevencie možno konštatovať, že školy sa stretávajú s čoraz širšou paletou sociálno-patologických javov vo svojom prostredí.

Medzi tieto javy patrí: užívanie žuvacieho tabaku a elektronických cigariet žiakmi už 4. ročníka a na druhom stupni základnej školy, sebapoškodzovanie, samovražednosť, kyberšikana, kombinovanie užívania antidepresív s alkoholom za účelom rýchlejšieho a intenzívnejšieho účinku a závislosť na sociálnych sieťach.

Za alarmujúce možno považovať znižovanie vekovej hranice detí začínajúcich konzumovať drogy. Pedagógovia a učitelia stále hľadajú nové možnosti pomoci, aby si poradili s nárokmi, ktoré na nich kladie školské prostredie. Mládež je cieľovou skupinou, ktorej musí byť venovaná osobitná a najmä permanentná pozornosť v súvislosti s primárnou prevenciou sociálno-patologických javov.

Policajný zbor Slovenskej republiky má špecifické úlohy v oblasti primárnej prevencie sociálnej patológie. Úlohou prevencie je predchádzať delikventnému vývinu detí a mládeže už v raných štádiách. To si vyžaduje tímový a systémový prístup a úzku spoluprácu referenta špecialistu prevencie PZ SR a školy, špeciálnych poradenských centier a sociálnej kurately. PZ SR má možnosti a poskytuje preventívne aktivity a špeciálne projekty prevenčnej práce.

Príklady celonárodných projektov

Najmenším adresátom, deťom posledných ročníkov materských škôl a prvých ročníkov základných škôl, je určený celoslovenský preventívny projekt „Póla radí deťom“. Ústrednou postavou projektu je predškoláčka Póla, ktorá prostredníctvom príbehov primeraných detskému veku informuje o rizikách, s ktorými sa deti môžu v bežnom živote stretnúť. Cieľom projektu je naučiť deti bezpečne sa správať v rizikových situáciách, p

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály