Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Vzdelávanie detí cudzincov

Dátum: Rubrika: Manažment

Medzinárodná migrácia kladie dôraz na začlenenie detí cudzincov do vzdelávacieho systému Slovenskej republiky. Základné školy zohrávajú kľúčovú úlohu v širšej sociálnej integrácii týchto detí. Nevyhnutné je aj zameranie na vzdelávanie pedagógov v oblasti výučby slovenského jazyka. Legislatíva garantuje rovnaké práva na vzdelávanie pre deti cudzincov, pričom v tomto procese zohráva dôležitú úlohu aj spolupráca medzi školou a rodičmi. Úspešná integrácia týchto detí významne závisí od vzájomnej spolupráce všetkých zúčastnených strán, vrátane efektívneho prekonávania jazykových bariér.

Medzinárodná migrácia si žiada venovať náležitú pozornosť vzdelávaniu detí cudzincov aj v podmienkach regionálneho školstva SR. Základné školy (ďalej len „ZŠ“) zabezpečujú vzdelávanie pre tieto deti a v neposlednom rade participujú na ich začlenení do spoločenského života v širšom kontexte. So vzdelávaním detí cudzincov sa kladie stále väčší dôraz na vzdelávanie pedagogických zamestnancov, predovšetkým v oblasti slovenského jazyka. Významnú úlohu v procese vzdelávania detí cudzincov zohráva spolupráca školy a rodičov.

Prístup k vzdelávaniu

Systém regionálneho školstva SR garantuje výchovu a vzdelávanie v školách zaradených v sieti škôl a školských zariadení SR pre detí cudzincov za rovnakých podmienok ako občanom SR. Podľa čl. 27 ods. 1 smernice Európskeho parlamentu a Rady 2011/95/EÚ: „Členské štáty poskytnú prístup k vzdelávaciemu systému všetkým maloletým, ktorým bola udelená medzinárodná ochrana, a to za rovnakých podmienok ako vlastným štátnym príslušníkom.“ Vzdelávanie detí cudzincov v regionálnom školstve SR je legislatívne zabezpečené.

Podľa § 146 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov: „Deťom cudzincov s povoleným pobytom na území Slovenskej republiky a deťom žiadateľov o udelenie azylu a Slovákov žijúcich v zahraničí sa poskytuje výchova a vzdelávanie, ubytovanie a stravovanie v školách podľa tohto zákona za tých istých podmienok ako občanom Slovenskej republiky.“ Podľa § 146 ods. 7 školského zákona: „Pre deti cudzincov s povoleným pobytom na území Slovenskej republiky možno zriaďovať iné ako štátne školy a zabezpečovať výchovu a vzdelávanie aj v inom ako štátnom jazyku za finančnú úhradu.“

Systém rovnakých podmienok vzdelávania pre deti cudzincov umožňuje prijať dieťa cudzinca a vytvoriť mu vhodné podmienky na vzdelávanie. Zákonný zástupca je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky.

Zaradenie dieťaťa do ročníka

Podľa § 146 ods. 4 školského zákona: „Deti žiadateľov o udelenie azylu, deti azylantov, deti cudzincov, ktorým sa poskytla doplnková ochrana, zaraďuje do príslušného ročníka riaditeľ školy po zistení úrovne ich doterajšieho vzdelania a ovládania štátneho jazyka najneskôr do troch mesiacov od začatia konania o udelenie azylu, deti odídencov najneskôr do troch mesiacov od začatia konania o poskytnutie dočasného útočiska. Z dôvodu nedostatočného ovládania štátneho jazyka možno dieťa podmienečne zaradiť do príslušného ročníka podľa veku.“ Systém regionálneho školstva SR garantuje vý

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály