Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Letné čítanie

Dátum: Rubrika: Editoriál

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Letné čítanie je skvelý spôsob, ako si oddýchnuť a relaxovať počas teplých dní. Môžeme si vybrať knihu, usadiť sa na pláži, v záhrade alebo na balkóne s osviežujúcim nápojom a začať čítať. Leto je skvelou príležitosťou na objavovanie nových autorov a kníh. Zaujímavé tituly ponúka aj naše vydavateľstvo Wolters Kluwer SR. Nech už si vyberieme akúkoľvek knihu, je dôležité, aby nás zaujala. Letné dni môžu byť aj výzvou na prečítanie si článkov z časopisu Manažment školy v praxi. V dvojčísle ponúkame zaujímavé témy.

Martina Kosturková v článku Procesy posudzovania a hodnotenia v kurikulárnej premene zdôrazňuje rolu pedagógov, ich schopnosť kooperácie a podporu zodpovednosti edukantov za ich výkony a sebahodnotenie.

Príspevok Ingrid Konečnej Veverkovej informuje školy o zmenách vo verejnom obstarávaní podľa novely zákona o verejnom obstarávaní. Autorka poskytuje prehľad hlavných zmien a ich dopadov na školy.

Lucia Pivarníková objasňuje otázky regionálneho príspevku pre pedagogických a odborných zamestnancov vrátane vyplácania príspevku zamestnankyniam na materskej dovolenke.

Marián Varga sa venoval integrácii a posilňovaniu schopností žiakov prostredníctvom podporných opatrení, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu vo výchove a vzdelávaní v legislatívnej rovine.

Soňa Koreňová v príspevku „Využitie SWOT analýzy pre diagnostiku a návrh rozvojových aktivít“ analyzuje využitie SWOT analýzy na diagnostiku situácie škôl v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.

Zdenka Matulová Juríková sa podrobne venuje pozícii vychovávateľov so zameraním na ich kvalifikačné požiadavky. Uvádza možnosti kariérneho rastu a profesijného rozvoja v súlade s aplikáciou právnych ustanovení.

Tímea Šebeň Zaťková a Marina Fedoruk v článku „Vplyv tetovania a piercingu učiteľov na edukačný proces“ skúmajú aktuálne výzvy, ktoré prináša zvyšujúca sa prítomnosť tetovaní a piercingov medzi pedagogickými pracovníkmi.

Tragické udalosti v školských prostrediach odhalili zásadné spoločenské nedostatky a zvýraznili úlohu škôl pri formovaní porozumenia medzi žiakmi. Peter Lengyel zdôrazňuje potrebu implementácie strategickej prevencie a vytvárania inkluzívneho prostredia.

Článok „Syndróm vyhorenia u pedagogických zamestnancov materských škôl“ od Simonetty Holešovej komplexne analyzuje problematiku vyhorenia medzi riadiacimi zamestnancami v materských školách.

Syndróm vyhorenia je často podceňovaným a zanedbávaným fenoménom, ktorý výrazne ovplyvňuje výkon manažérskej praxe. V príspevku Michala Pankeviča sú podrobne skúmané teoreticko-metodologické determinanty a faktory prispievajúce k rozvoju tohto syndrómu.

V príspevku „Využití programu SOCIOKLIMA v praxi“ sa Milena Mikulková venuje predstaveniu online diagnostického nástroja SOCIOKLIMA. Program obsahuje webové stránky a online dotazníky, ktoré poskytujú výsledky v dvoch jazykových mutáciách.

V auguste si pripomenieme 80 rokov od vypuknutia Slovenského národného povstania. Toto povstanie predznamenalo aj hlboké zmeny v rôznych sférach verejného života vrátane školstva. Adam Bielesz poskytuje odborný pohľad na tieto historické udalosti.

Ak hľadáme spôsob, ako si užiť letné dni zmysluplne a relaxovať pri tom, letné čítanie je skvelou voľbou. Nech si vyberieme akúkoľvek knihu, akýkoľvek článok, dôležité je, aby nám táto forma relaxácie dávala zmysel.

/redakcia/


Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály