Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Regionálny príspevok pre pedagogických a odborných zamestnancov

Dátum: Rubrika: Financovanie

V príspevku priblížime odpovede na špecifické otázky týkajúce sa regionálneho príspevku. Ide o nárok na vyplatenie regionálneho príspevku zamestnankyni na materskej dovolenke, krátenie odmeny pre zamestnancov, ktorí sú na PN alebo OČR, príplatok pri neodpracovaní dní v mesiacoch a príplatok v prípade súkromných základných umeleckých škôl. Odpovede sú súčasťou odpovedného servisu portálu direktor.sk

Slovensko čelí najmä vo väčších mestách významnému nedostatku učiteľov, čo negatívne ovplyvňuje kvalitu vzdelávania. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky (ďalej len „MŠVVaM SR“) sa v programovom vyhlásení vlády zaviazalo, že tento problém bude riešiť. Prichádza s riešením zvýšenia atraktivity učiteľského povolania a prilákania pedagogických a odborných zamestnancov do oblastí, kde je najväčší nedostatok učiteľov, prostredníctvom finančných prostriedkov na odmeňovanie v podobe regionálnych príspevkov pre pedagogických a odborných zamestnancov, ktorého cieľom je prilákať a udržať viac kvalifikovaných pedagógov v oblastiach, kde je najväčší nedostatok učiteľov. Problémom je najviac zasiahnutý západ Slovenska, predovšetkým Bratislava, kde dochádza k výraznému odlivu učiteľov. V menšej miere však podobné problémy majú aj v iných väčších mestách, ako je Trnava, Žilina či Košice. Výška regionálnych príspevkov sa určí na základe porovnania platov pedagogických a odborných zamestnancov s priemerným platom vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov v oblasti.

V roku 2024 je na regionálny príspevok v rozpočte vyčlenených 60 miliónov eur, pričom medzi susediacimi oblasťami je maximálny povolený rozdiel 60 eur v hrubom mesačne. Minimálna hodnota príspevku je stanovená vo výške 30 eur v hrubom mesačne. Rezort školstva zverejnilo na svojej webovej stránke metodiku prideľovania príspevku.

Finančné prostriedky poskytne ministerstvo zriaďovateľom škôl a štátnych školských zariadení podľa § 8c zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov (Dohodovacie konanie) na odmeny pre pedagogických a odborných zamestnancov. Finančné prostriedky poskytne ministerstvo zriaďovateľom podľa sídla školy. Finančné prostriedky budú poskytnuté zriaďovateľom pre školy a školské zariadenia financované zo štátneho rozpočtu okrem zariadení poradenstva a prevencie.

Regionálny príspevok zatiaľ pokrýva rok 2024, ­MŠVVaM však pracuje na dlhodobom riešení. Cieľom je zabezpečiť, aby príspevky nielen pokračovali, ale aby ich výška bola minimálne rovnaká ako v tomto roku. To je nevyhnutné na zabezpečenie stability a predvídateľnosti pre školy aj zamestnancov.

Nárok na vyplatenie regionálneho príplatku zamestnankyni na materskej dovolenke

Zamestnankyňa išla na materskú dovolenku 13. decembra 2023. V evidenčnom počte k 31. decembru 2023 nebola. Nepatrí jej nárok na vyplatenie regionálneho príplatku?

V súlade s Metodikou rozpisu finančných prostriedkov na odmeny pre pedagogických a odborných zamestnancov škôl1 odmenu zamestnávateľ neposkytne pedagogickému a odbornému zamestnancovi, ktorý nepatrí do evidenčného stavu zamestnancov.

Do evidenčného stavu zamestnancov nepatria:

  • osoby na materskej (rodičovskej) dovolenke; ide o osoby na materskej (rodičovskej) dovolenke v trvaní 34 týždňov, resp. ak ide o osamelé ženy 37 týždňov alebo ženy, ktoré porodili 2 alebo viac detí, v trvaní 43 týždňov (§ 166 ods. 1 Zákonníka práce), prípadne na kratší čas (§ 167 až 169 Zákonníka práce),
  • osoby na rodičovskej dovolenke; ide o osoby, ktorým bola poskytnutá rodičovská dovolenka na prehĺbenie starostlivosti o dieťa až do troch, resp. piatich rokov veku dieťaťa (§ 166 ods. 2 a 4 Zákonníka práce). Ak pracuje osoba na rodičovskej dovolenke v organizácii, v ktorej je v pracovnom pomere (§ 3 zákona č. 571/2009 Z. z. v znení neskorších predpisov), potom organizácia zahŕňa túto osobu do evidenčného počtu zamestnancov a naopak ju pre štatistické účely nezapočítava medzi osoby na rodičovskej dovolenke,
  • zamestnanci uvoľnení, resp. dočasne pridelení na výkon práce v inej organizácii v prípade, že im organizácia stáleho zamestnávateľa za vykonanú prácu buď neposkytuje mzdu al
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály