Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Sprístupňovanie informácií

Dátum: Rubrika: Legislatíva

Právo na prístup k informáciám je základným ústavným právom v demokratickej spoločnosti. Právo na prístup k informáciám, ktoré majú školy a školské zariadenia k dispozícii, má každá fyzická a právnická osoba. Tento prístup k informáciám je zaručený Ústavou SR a zákonom o slobode informácií. V príspevku sa budeme venovať téme poskytovania informácií v školách a školských zariadeniach a poskytneme odpovede na časté otázky k tejto problematike.

Poskytovanie informácií zo strany povinných osôb je upravené v zákone č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v znení neskorších predpisov (ďalej len „infozákon“). Škola a školské zariadenie (ďalej len „škola“) je na základe infozákona povinnou osobou a musí okrem zverejňovania informácií sprístupňovať aj informácie fyzickým a právnickým osobám, ktoré o to požiadajú (ďalej len „žiadateľ“).

Podľa § 3 ods. 1 infozákona má každý právo na prístup k informáciám, ktoré majú povinné osoby k dispozícii. Podľa § 4 ods. 3 a 5 infozákona je informáciou akýkoľvek obsah v akejkoľvek forme zaznamenaný na akomkoľvek hmotnom nosiči, najmä obsah písomného záznamu v listinnej podobe, obsah písomného záznamu uloženého v elektronickej podobe alebo obsah záznamu v zvukovej, obrazovej alebo audiovizuál­nej podobe. Sprievodnou informáciou je informácia, ktorá úzko súvisí s požadovanou informáciou, najmä informácia o jej existencii, pôvode, počte, dôvode odmietnutia sprístupniť informáciu, o dobe, počas ktorej odmietnutie sprístupnenia informácie trvá, a kedy bude opätovne preskúmaný. Infozákon neobsahuje pozitívne (a ani negatívne) vymedzenie rozsahu informácií, ktoré je škola povinná poskytnúť žiadateľovi.

UPOZORNENIE: Infozákon vymedzuje v § 8 až 13 obmedzenia prístupu k informáciám, a to najmä ochranu utajovaných skutočností, ochranu osobnosti a osobných údajov, ochranu obchodného tajomstva, ako aj ďalšie obmedzenia prístupu k informáciám konkrétne uvedené v § 11 a § 11a zákona o slobode informácií. Všetky obmedzenia práva na informácie vykonáva škola tak, že sprístupní požadované informácie vrátane sprievodných informácií až po vylúčení tých informácií, pri ktorých to ustanovuje zákon o slobode informácií.

Škola v súlade s § 3 ods. 3 infozákona musí sprístupniť informácie bez preukázania právneho alebo iného dôvodu alebo záujmu, pre ktorý sa informácia požaduje.

Škola musí mať zverejnené:

  • miesto, čas a spôsob, akým možno získavať informácie,
  • informácie o tom, kde možno podať žiadosť o poskytnutie informácie,
  • miesto, lehota a spôsob podania opravného prostriedku a možnosti súdneho preskúmania rozhodnutia povinnej osoby vrátane výslovného uvedenia požiadaviek, ktoré musia byť splnené,
  • postup, ktorý musí povinná osoba dodržiavať pri vybavovaní všetkých žiadostí o poskytnutie informácie vrátane príslušných lehôt, ktoré je nutné dodržať,
  • sadzobník úhrad za sprístupňovanie informácií.

Škola musí každé podanie posudzovať podľa obsahu a nie podľa označenia. Žiadosť o poskytnutie informácie (ďalej len „infožiadosť“) nemusí byť výslovne označená ako „žiadosť o informácie“, ale postačuje, že z obsahu podania je zrejmé, že žiadateľ žiada školu

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály