Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Vychovávateľ - kvalifikačné požiadavky a kompetencie

Dátum: Rubrika: Organizácia

V príspevku priblížime pozíciu vychovávateľa so zameraním na kvalifikačné požiadavky. Uvedieme možnosti kariérneho rastu a profesijného rozvoja, tak ako ho definuje legislatíva. Na konkrétnych príkladoch ukážeme aplikáciu právnych predpisov.

Jednou z kategórií, v ktorej vykonáva pedagogický zamestnanec pracovnú činnosť, je vychovávateľ. Vychovávateľ pri uskutočňovaní výchovného programu poskytuje výchovu a vzdelávanie deťom a žiakom v školskom zariadení, alebo výchovu v zariadení sociálnej pomoci. Vychovávateľ zodpovedá za kvalitu priebehu a výsledky výchovy a vzdelávania v čase mimo vyučovania.

Kvalifikačné predpoklady

Kvalifikačné predpoklady na výkon pracovnej činnosti v príslušnej kategórii a podkategórii pedagogického zamestnanca sú vzdelanie a v prípade, že sa tak vyžaduje, aj dĺžka výkonu pracovnej činnosti.

Požadovaným stupňom vzdelania pre vychovávateľa, učiteľa materskej školy, majstra odbornej výchovy a pedagogického asistenta je najmenej úplné stredné odborné vzdelanie.

Príklad:

  • Chcem pracovať ako vychovávateľka v centre pre deti a rodiny. Kde nájdem informáciu, aké potrebujem na to vzdelanie?
  • Kvalifikačné predpoklady pre vychovávateľa v centre pre deti a rodiny sú uvedené vo vyhláške č. 173/2023 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov v prílohe č. 3., 3. diel, II. časť.

Kariérový stupeň

Vychovávateľ ako pedagogický zamestnanec sa po prijatí do pracovného pomeru zaradí do kariérového stupňa. Kariérový stupeň vyjadruje náročnosť výkonu pracovnej činnosti pedagogického zamestnanca a mieru osvojenia si profesijných kompetencií. Na základe uvedeného sa pedagogický zamestnanec zaradí do kariérového stupňa začínajúci pedagogický zamestnanec, samostatný pedagogický zamestnanec, pedagogický zamestnanec s prvou atestáciou alebo pedagogický zamestnanec s druhou atestáciou.

Príklad:

  • Chceli by sme učiteľku 1. stupňa ZŠ zamestnať ako vychovávateľku. Má vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa, učiteľstvo pre 1. stupeň základnej školy. Bude kvalifikovaná ako vychovávateľka? Ako ju zaradím?
  • Kvalifikačné predpoklady pre vychovávateľa sú uvedené vo vyhláške č. 173/2023 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov v prílohe č. 3. Podľa 1. dielu, oddiel A, bodu 5 pedagogický zamestnanec plní kvalifikačné predpoklady, teda by mala byť zaradená ako samostatný pedagogický zamestnanec.

Úväzok

Rozsah priamej výchovno-vzdelávacej činnosti pedagogického zamestnanca (ďalej len „základný úväzok“) a podrobnosti s ním súvisiace upravuje nariadenie vlády SR č. 201/2019 Z. z. o priamej výchovno-vzdelávacej činnosti. Základný úväzok vychovávateľa je uvedený v prílohe č. 2. uvedeného nariadenia. Základný úväzok (počet hodín) predstavuje 25 až 30 hodín v závislosti od miesta výkonu pracovnej činnosti. Podľa § 8 ods. 1 a ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z. riaditeľ môže pedagogickému zamestnancovi umožniť dopĺňanie si základného úväzku v rozsahu najviac sedem hodín týždenne pracovnou činnosťou v ďalšej kategórii alebo v ďalšej podkategórii; ak ide o strednú odbornú školu, ktorá poskytuje praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania, v rozsahu najviac desať hodín týždenne. Vychovávateľ si dopĺňa základný úväzok vyučovaním výchovných predmetov alebo výkonom pracovnej činnosti pedagogického asistenta.

Príklad:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály