Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Posudzovanie priestorov škôl a školských zariadení inšpektorátmi práce

Dátum: Rubrika: BOZP v škole

Posudzovanie priestorov škôl a školských zariadení patrí k výkonom, prostredníctvom ktorých inšpekcia práce presadzuje ochranu života a zdravia zamestnancov a ďalších osôb, ktoré sa nachádzajú na pracovisku. Okrem samotných budov je potrebné posúdiť aj bezpečnosť technických zariadení, ktoré tvoria trvalú alebo funkčne neoddeliteľnú súčasť týchto objektov.

Školy a školské zariadenia zabezpečujú výchovu a vzdelávanie detí a žiakov a delia sa na materské školy, základné školy, stredné školy, základné umelecké školy, školské kluby detí, zariadenia školského stravovania pre deti a žiakov, jazykové školy, strediská služieb škole, školské internáty, centrá poradenstva a prevencie, centrá voľného času a školy v prírode.

Zriaďovateľ, ktorý chce využívať priestory ako školu alebo ako školské zariadenie, je pri podávaní žiadosti o zaradenie do siete škôl a školských zariadení Slovenskej republiky (ďalej len „sieť škôl SR“) povinný podľa ustanovenia § 16 ods. 1 písm. i) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o štátnej správe v školstve“) predložiť Ministerstvu školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky ako súčasť žiadosti aj „doklad príslušných orgánov štátnej správy, že priestory školy alebo školského zariadenia sú v súlade s [...] predpismi o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci [...].“ Identická požiadavka platí aj v prípade žiadosti o zmenu v sieti škôl SR podľa ustanovenia § 18 ods. 7 písm. j) zákona o štátnej správe v školstve pri zaraďovaní elokovaných pracovísk.

Zriaďovateľom, a teda aj žiadateľom o vydanie dokladu potvrdzujúceho súlad priestorov s predpismi na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (ďalej len „BOZP“) môže byť:

  • obec,
  • samosprávny kraj,
  • regionálny úrad školskej správy1,
  • pre cirkevné školy a školské zariadenia štátom uznaná cirkev alebo náboženská spoločnosť,
  • pre súkromné školy a školské zariadenia iná právnická osoba alebo fyzická osoba.

Takýto doklad vydáva miestne príslušný inšpektorát práce na základe doručenej žiadosti. Inšpektoráty práce majú sídla a miestnu pôsobnosť zhodnú s krajmi, príslušný je teda inšpektorát, v ktorého územnom obvode sa daný objekt nachádza bez ohľadu na sídlo alebo miesto podnikania zriaďovateľa. Po doručení žiadosti si inšpektor práce, ktorému je vec pridelená, vyžiada predloženie príslušnej dokumentácie a v dohodnutom termíne vykoná fyzickú obhliadku priestorov, ktoré žiadateľ plánuje používať ako školu alebo školské zariadenie.

Pre stredné odborné školy, ktoré zabezpečujú prípravu na povolanie pre príslušníkov Hasičského a záchranného zboru Slovenskej republiky a Policajného zboru Slovenskej republiky, inšpektoráty práce nevydávajú takýto doklad vzhľadom na to, že tieto pracoviská podliehajú osobitnému orgánu dozoru Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.2

Inšpektori práce vykonajú inšpekciu práce zameranú predovšetkým na 

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály