Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Riaditeľ alebo vedúci školskej jedálne

Dátum: Rubrika: Ľudské zdroje

Pozícia riaditeľa/riaditeľky, resp. vedúceho/vedúcej školskej jedálne má svoje špecifiká. Nejde o pedagogického či odborného zamestnanca, no táto pozícia je zaužívaná vo väčšine škôl. V príspevku sa budeme zaoberať touto pracovnou pozíciou, uvedieme si, akým spôsobom sa obsadzuje, aké sú predpoklady pre výkon tejto pracovnej pozície a aký je rozdiel medzi riaditeľom a vedúcim školskej jedálne.

Školská jedáleň a výdajná školská jedáleň ako zariadenia školského stravovania sa zriaďujú na výrobu, konzumáciu a odbyt jedál a nápojov a zabezpečujú školské stravovanie. Zariadenia školského stravovania môže zriadiť obec, samosprávny kraj, regionálny úrad školskej správy, štátom uznaná cirkev alebo náboženská spoločnosť, iná fyzická či právnická osoba. Školská jedáleň, ako aj výdajná školská jedáleň (ďalej len „školská jedáleň“) sú školskými zariadeniami a z hľadiska členenia školských zariadení sa zaraďujú medzi školské účelové zaradenia. Školská jedáleň môže vykonávať svoju činnosť ako samostatné školské zariadenie. Omnoho častejšie sa však stretávame so situáciou, keď školská jedáleň je súčasťou školy.

Podľa § 20 ods. 3 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“), ak sa spojí škola so školským zariadením, školské zariadenie sa stáva súčasťou školy.

Podľa § 112 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov školská jedáleň je právnickou osobou, ak tak určí zriaďovateľ. To, samozrejme, neplatí pre školské jedálne, ktoré sú súčasťou školy. Takéto školské jedálne sú len súčasťou iného subjektu a nemôžu mať právnu subjektivitu.

Podľa § 5 ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z. školu a školské zariadenie riadi riaditeľ. Ak teda školská jedáleň vykonáva svoju činnosť samostatne, resp. je zriadená ako samostatné školské zariadenie, riadi ju riaditeľ. Ak je školská jedáleň súčasťou školy, logicky nemôže mať riaditeľa, keďže je len súčasťou školy a škola má riaditeľa. V takých prípadoch, keď je školská jedáleň súčasťou školy, môže sa zriadiť pracovná pozícia vedúceho/vedúcej školskej jedálne.

Riaditeľ/ka školskej jedálne

Ak je školská jedáleň zriadená ako samostatné školské zariadenie, má mať riaditeľa, na ktorého sa primerane vzťahujú ustanovenia § 3 zákona č. 596/2003 Z. z. Ak je školská jedáleň právnickou osobou, t. j. má právnu subjektivitu, riaditeľ je jej štatutárnym orgánom.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály