Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Škola potrebuje stratégiu prevencie

Dátum: Rubrika: Prevencia

Nedávne tragédie v školstve ukázali kritické spoločenské nedostatky a zdôraznili zodpovednosť škôl v kultivácii rešpektu a porozumenia medzi žiakmi. Je esenciálne adoptovať strategickú prevenciu, zapájať školy do širšieho spoločenského diskurzu a pracovať na tvorbe inkluzívneho, podporného vzdelávacieho prostredia.

V školskom roku 2023/2024 došlo k niekoľkým udalostiam, ktoré znova upozornili na potrebu zvýšenej pozornosti na vzťahy v školskom prostredí. Azda najviac rezonovalo tragické rozhodnutie žiaka základnej školy v Parchovanoch ukončiť svoj život, ktoré vyvolalo diskusiu o psychosociálnej atmosfére v školách.

Ďalším signifikantným momentom bolo odhalenie nedostatočnej krízovej pripravenosti škôl prostredníctvom výhražných emailov, ktoré preverili pripravenosť škôl v krízových situáciách a na mnohých školách odkryli slepé miesta, ktorými sa dovtedy nikto veľmi nezaoberal.

Nezanedbateľný vplyv na verejnú diskusiu a reflexiu spoločnosti mal tiež incident postrelenia premiéra, ktorý, hoci jeho presné okolnosti a motívy sú predmetom vyšetrovania, poukázal na dlhodobé tolerovanie a podporovanie násilia v rôznych jej formách a prejavoch. Tieto udalosti mali priamy dopad na školské prostredie a vyvolali širšiu spoločenskú reflexiu.

Stará pesnička o rodine

Treba uznať, že základné hodnoty a správanie sú formované v rodinnom prostredí. Toto pozorovanie, často citované pedagógmi, by nemalo byť využívané na odvracanie zodpovednosti za násilné incidenty v školskom prostredí, ale skôr ako východiskový bod pre intervenčné a podporné stratégie smerujúce k dieťaťu a jeho rodinnému zázemiu.

Súčasná situácia v školách a spoločenské požiadavky zdôrazňujú, že rovnako dôležité ako vzdelávanie, je schopnosť zvládať vzťahy okolo seba.

K tomu, aby rôznorodá spoločnosť prežila, potrebuje vzdelaných, no zároveň rešpektujúcich a rešpektovaných ľudí. Učitelia a školy majú jedinečný priestor synergicky spájať edukačné ciele s výchovou k re

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály