Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Výcviky, kurzy a športové aktivity v školách

Dátum: Rubrika: Organizácia

Príspevok sa zameriava na organizáciu výcvikov, kurzov a športových aktivít v školách z pohľadu školskej legislatívy. Od 15. januára 2024 je v platnosti aj smernica č. 49/2023, ktorá sa týka športových výcvikov v prírode. Článok ponúka prehľad legislatívy a jej vplyvu na školské výchovno-vzdelávacie procesy.

Materská škola

Podľa § 28 ods. 16 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov môže materská škola organizovať pobyty detí v škole v prírode, výlety, exkurzie, saunovanie, športový výcvik a ďalšie aktivity v súlade so školským vzdelávacím programom len s informovaným súhlasom zákonného zástupcu dieťaťa a po dohode so zriaďovateľom.

Podľa § 4 vyhlášky č. 541/2021 Z. z. o materskej škole je pri aktivitách MŠ nutné zabezpečiť adekvátny dozor nad deťmi podľa druhu aktivity:

  • Na pobyt v škole v prírode je potrebný jeden učiteľ na najviac desať detí.
  • Pri výletoch alebo exkurziách je potrebná prítomnosť dvoch pedagogických zamestnancov a jednej plnoletej poverenej osoby, pričom počet detí sa riadi špecifickými predpismi.
  • Pre saunovanie platí pravidlo jedného učiteľa na najviac desať detí.
  • Plavecký, lyžiarsky či korčuliarsky výcvik si vyžaduje jednu kvalifikovanú osobu na najviac osem detí.
  • Pri snoubordingu je potrebná jedna kvalifikovaná osoba na najviac šesť detí.
  • Cyklistický výcvik vyžaduje jednu kvalifikovanú osobu na najviac päť detí.
  • Lezecký výcvik má najprísnejší pomer, s jednou kvalifikovanou osobou na najviac štyri deti.
  • Pri iných typoch výcvikov, ktoré zohľadňujú poveternostné podmienky, dĺžku a náročnosť výcviku, je potrebná jedna kvalifikovaná osoba na najviac osem detí.
  • Pre ďalšie aktivity treba zabezpečiť jedného pedagogického zamestnanca a jednu plnoletú poverenú osobu na najviac desať detí.

Pred realizáciou aktivity sa musí pripraviť písomný záznam o jej organizačnom zabezpečení vrátane poučenia zúčastnených osôb o bezpečnosti a ochrane zdravia, podpis pedagogického zamestnanca povereného riaditeľom a podpisy všetkých plnoletých zúčastnených osôb.

Podľa § 4 ods. 5 vyhlášky č. 541/2021 Z. z. kvalifikovanou osobou na plavecký výcvik, lyžiarsky výcvik, korčuliarsky výcvik, snoubordingový výcvik, cyklistický výcvik alebo iný výcvik je:

  • pedagogický alebo odborný zamestnanec školy, ktorý absolvoval špecializačné alebo inovačné vzdelávanie v príslušnom druhu športu,
  • školský špecialista vo výchove a vzdelávaní, ktorý vykonáva činnosti v oblasti rozvoja športových zručností detí a získavania základov konkrétneho druhu športu v súlade so školským vzdelávacím programom alebo
  • iná fyzická osoba s odbornou spôsobilosťou na výkon odbornej činnosti trénera alebo inštruktora športu v oblasti príslušného športu.

Kvalifikovanou osobou na účel lezeckého výcviku je fyzická osoba s odbornou spôsobilosťou na výkon odbornej činnosti trénera alebo inštruktora športu v oblasti príslušného športu. Na každom športovom výcviku musí byť prítomný minimálne jeden pedagogický zamestnanec, ktorý vykonáva dozor, a môže to byť aj kvalifikovaná osoba spĺňajúca uvedené kritériá.

Základná škola

Podľa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály